Maratoni repülés, felkészülés még hosszabbakra

iho   ·   2013.02.12. 16:30
iss_cimkep

A maratoni repülés helyszíne: a Nemzetközi Űrállomás

Egy évnél hosszabb maratoni űrrepülésre készül egy orosz és egy amerikai asztronauta. Természetesen mindketten a Nemzetközi Űrállomáson töltenek majd szokatlanul hosszú időt. Bár nem fogják megdönteni az egyhuzamban való űrben tartózkodás eddig rekordját, de a korábbi hosszú távú repüléseknél alaposabb vizsgálatok történhetnek majd, remélhetőleg olyan eredményekkel, amelyek nagyban segítik a későbbi repüléseket.

A kijelölt hosszútávú űrhajósok egyike: Scott Kelly az űrállomáson

Mint arról az Aviation Week beszámol, a NASA részéről Scott Kelly, az Energia orosz űrügynökség embereként pedig Mihail Kornyenko lesz a kísérlet alanya. A két űrhajóst még novemberben választották ki, és várhatóan 2015 márciusában indulnak majd egy éves tartózkodásra az űrállomásra.

Mihail Kornyenko a súlytalanság állapotában lebegő paradicsomokkal

A legénység általában 4-7 hónapos küldetésre érkezik a hat személy állandó tartózkodására berendezett űrállomásra. Az orosz és az amerikai űrügynökségek orvosbiológiai vezetői világossá tették, ahhoz, hogy valaha embereket küldjenek a bolygóközi térségbe, tisztázni kell még jónéhány kérdést, akár ha a hosszú távú Hold-expedíciókról, akár egy Mars-utazásról lenne szó, amely a jelenlegi meghajtási technológiákat használva 2-3 évnél nem lehet rövidebb.

Valerij Poljakov világrekorder repülése után: az első tea a Földön

A kívülállók számára a legismertebb probléma, amit a hosszan tartó súlytalanság okoz, a csontszövetek ritkulása, ezt már a Gemini-program űrhajósainál is észlelték, de mostanára épp ez az a nehézség, amin már úrrá lettek az űrorvosok: a megfelelő étrend, a D-vitamin megfelelő szedése és a nagyon szigorúan megszabott terheléses torna révén a csontveszteség már nem annyira veszélyezteti az asztronauták egészségét. Van azonban egy olyan jelenség, amit az átlag 108 napot űrben töltött űrhajósok harmadánál-felénél diagnosztizáltak, ez pedig a koponyaűri nyomás növekedése, ami látászavarokhoz is vezethet. Ugyancsak fontos lenne tisztázni a csökkenő immunfunkciókat és az egyensúlyi rendszer zavarait, utóbbiak főképp a súlytalanság állapota után a normális gravitáció világába való visszatéréskor okoznak gondokat. Kutatni kell a sugárzás hatásait, valamint a viselkedés változásait, az emberek közötti kapcsolatok és az űrhajósok szellemi teljesítményének alakulását, sőt azt is, hogy vajon mennyire képesek az indulás előtti kiképzés elemeit sok hónapon keresztül a gyakorlatban is alkalmazni, tudását életben tartani.

Poljakov a Mir egyik ablakában a közeledő Discovery űrrepülőgépet figyeli

Mind az orosz, mind az amerikai kiválasztott tapasztalt űrhajós, Kelly 48, Kornyenko 52 éves. Kelly már háromszor járt az űrben, 2010-ben 160 napon át volt az űrállomás parancsnoka. Kornyenko ugyancsak abban az évben volt az ISS fedélzeti mérnöke.

Az eddigi leghosszabb űrexpedíciók az oroszokhoz és a Mir űrállomáshoz kötődnek, amely 1987 és 1999 között működött. A most a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás azonban az orosz űrorvosok szerint is sokkal jobb körülményeket biztosít a maratoni repüléshez és az alaposabb kutatásokhoz, mint az egykori szovjet-orosz űrbázis, ahol Avdejev, Tyitov és Musa Manarov 366 napot töltöttek, Valerij Poljakov pedig nem kevesebb, mint 438 napot. Ami bíztató: az orosz űrhivatal szerint korukhoz képest valamennyien jó egészségnek örvendenek, a 13-24 évvel ezelőtti több mint egyéves repülés tehát nem okozott maradandó károsodásokat.

Az összesített űrrekorder hat repüléssel és 803 nappal: Szergej Krikaljov

Poljakov egyébként űrorvos volt, aki 1988-ban már egy 240 napos repülés részese volt a Mir állomáson, majd 1994-ben indult a második, 438 napos űrbeli tartózkodásra. Ezalatt több mint hétezerszer kerülte meg a Földet, majd sokak megdöbbenésére földet érés saját lábán ment az űrkabintól az űrhajósoknak ilyenkor kijáró könnyű nyugágyszerű hordozószékig. Az összes, tehát nem egyhuzamban űrben töltött napok számát tekintve azonban, ami esetében 678 volt, ketten is megelőzték: Szergej Avdejev és Szergej Krikaljov. Krikaljov tehát a legtöbb időt világűrben töltött ember, hatszor repült, Szojuzokon és Shuttle-okon egyaránt, ő volt az első orosz űrhajós, aki amerikai eszközön indult az űrbe, tartózkodott a Mir űrállomáson és az ISS-en is, utóbbinak az építésében is részt vett és volt személyzetparancsnok is, hatszor tett űrsétát, először 1988-ban, utoljára 2005-ben repült. Összesen 803 napot, 9 órát és 39 percet élt ebben a nem épp barátságos környezetben.

Az eddigi világrekord helyszíne: a Mir

Kapcsolódó hírek