Moszkva: nem sértettek légteret a La Manche felett

MTI/iho   ·   2015.01.31. 16:03

A Vedomosztyi című orosz napilap internetes változata ismertette Alekszandr Jakovenkónak az orosz nagykövetség honlapján elhelyezett magyarázatát. A misszióvezető közölte, hogy nem érti Nagy-Britannia aggodalmát, mivel az orosz légierő két Tu-95-ös típusú hadászati vadászbombázója rendszeres őrjáratot teljesített az Atlanti-óceán felett, szigorúan betartva a nemzetközi szabályokat.

A Forbes című amerikai lap orosz nyelvű internetes változata szerint a két orosz bombázót a La Manche csatorna mentén, a brit partok közelében, Bournemouth várostól délre fedezték fel szerdán. Az eset miatt riasztották a brit légierő Typhoon típusú elfogó vadászgépeit, amelyek a brit határ vonaláig kísérték a két vadászbombázót.

Mint Igor Klimov, az orosz légierő sajtószóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint közölte, az orosz katonai légierő szóban forgó gépei csütörtökön sikeresen befejezték tizenkilenc órás átrepülésüket a Barents-tenger, a Norvég-tenger és az Atlanti-óceán vizei felett.

London aggodalmát fejtette ki amiatt, hogy az orosz katonai repülőgépek megzavarták a brit szigetek polgári légi közlekedését. A vadászbombázók miatt ugyanis polgári repülők útvonalát kellett megváltoztatni. Egy név nélkül nyilatkozó brit kormányzati forrás nagyon veszélyesnek minősítette az incidenst. Azt mondta, hogy az orosz vadászbombázók transzponderek, vagyis automata válaszjeladókat kikapcsolva repültek, így a katonai radarral nem vették észre őket. Szerinte az orosz katonai légierőnél stratégiát váltottak, mert korábban a gépeik Skóciához közel repültek, s nem ereszkedtek ennyire délre.

A Vedomosztyi emlékeztetett arra, hogy tavaly év végén az Európa Bizottság utasítást adott az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségnek (EASA), hogy vizsgálja ki azokat az eseteket, amikor transzponderek nélkül közlekedő katonai repülőgépek veszélyesen megközelítettek polgári gépeket. Több európai uniós ország tájékoztatta az EASA-t ilyen esetekről, amikor a tagállamokkal határos tengerek fölött repültek orosz katonai repülőgépek, de nem lehetett velük kapcsolatot létesíteni.

Tavaly a NATO több mint száz esetet rögzített, amikor orosz katonai gépeket észleltek, háromszor többet, mint 2013-ban. A múlt év decemberében a svéd hatóságok közölték, hogy egy orosz katonai repülőgép majdnem összeütközött egy polgári repülővel nemzetközi légtérben, Svédország déli határai felett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.