Műrepülés teljes fegyverzetben

iho/repülés   ·   2011.07.10. 16:06
nyito

A fejlesztésekben részt vevő, IPA5 jelű Eurofighter Typhoon-prototípus teljes harci terheléssel hajtja majd végre műrepülő bemutatóját a Royal International Air Tattoo légiparádéján, július 16-17.-én. Az IPA5-ös jelölésű gép elsődleges feladata a levegő-föld és levegő-levegő fegyverrendszerek fejlesztésének és tesztelésének támogatása, így nem lesz idegen számára a felfegyverzés.

Az IPA5-ös, állig fegyverben (fotó: jetphotos.net)

Szokatlan lesz viszont az, hogy ez egy repülőnapon történik: a minél nagyobb teljesítmény érdekében a bemutatót repülő gépek általában külső függesztmények, azaz rakéták és bombák nélkül, minimális mennyiségű üzemanyaggal szállnak fel.

A BAE Systems fegyverintegrációs feladatokban vezető tesztpilótája, Mark Bowman az IPA5-öst négy GBU-50/B Enhanced Paveway II lézervezérlésű bombával, két 1000 literes külső póttartállyal, négy AIM-120 AMRAAM és két AIM-132 ASRAAM légiharc-rakétával emeli majd el a fairfordi pályáról és hajtja végre a bemutató műrepülést. A cél: demonstrálni, hogy a több vadászbombázó-tenderben is érdekelt, többfeladatú harci repülőgép kiváló irányíthatósággal és tolóerővel rendelkezik még harci terhelés esetén is. S persze igyekezni kicsit „ellopni a reflektorfényt” a nagy riválistól, a líbiai harci tapasztalatai adta PR-értéket maximális mértékben kihasználó Dassault Rafale vadászbombázótól.

A Rafale Le Bourget-ban, szintén nem üres szárnyakkal (fotó: chhindits.blogspot.com)

Az idei Air Tattoo ünnepi lesz, hiszen idén 40. alkalommal rendezik meg. A magyar szívek fájdítására érdemes megemlíteni, hogy a NATO Tiger Association külön „minikiállítással” jelenik majd meg Fairfordban, ünnepelve a szervezet 50. születésnapját.

A RIAT idei kiemelt témája idén a földi támadó feladatkör: a légi és földi program a csapásmérő és a felderítő szerepkörű repülőgépekre, fegyver- és egyéb rendszerekre összpontosít.

Kapcsolódó hírek