Négy ajánlat katonai helikopterekre

iho   ·   2013.03.28. 12:30

Eddig két kísérlet történt használt forgószárnyasok beszerzésére. Az ingyen felajánlott amerikai gépek fenntartása drága lett volna, az olasz Agustákkal kapcsolatban többek közt biztonsági problémák is felmerültek.

A március 15-i hóhelyzet megoldásában, az elakadt járművek és utasaik mentésében, a kidőlt távvezetékoszlopok állításában szükség lett volna a katonaság helikoptereire – a rendkívüli időjárás helyezte újra előtérbe a beszerzés szükségességét.

A Világgazdaság értesülései szerint négy gyártó: az orosz MIL, az amerikai Sikorsky, az olasz Agusta és a magyar mentőhelikoptereket is gyártó német Eurocopter jelentkezett eddig. Az orosz gépek nem NATO-kompatibilisek, valamint a piac egyik legdrágábbnak számító gépei, az olaszokkal szembeni fenntartások a műszaki paraméterek miatt továbbra is fennállnak. A portál szerint a beszerzés az amerikai és a német gyár között dőlhet el.

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.