Norvégia az NH90-est (elő)választotta

iho/repülés   ·   2012.03.07. 13:53
nyito

Az NHIndustries közleménye szerint a norvég NAWSARH, azaz minden időjárási viszonyok között használható kutató-mentő helikoptertípusra kiírt pályázaton ajánlatukat választotta a norvég igazságügyi minisztérium.

A légierő 330. századánál jelenleg a Westland Sea King Mk.43B kutató-mentő feladatra átépített típus 12 gépét használják. A század feladata a Norvégia és tengeri felségvizeinek területén végrehajtott kutató-mentő, kereső, katasztrófaelhárítási, illetve egyes esetekben szállító, a bűnüldöző szerveket támogató feladatok repülése.

A jelenleg használt Sea King Mk.43B <br>(fotó: RoNAF)

Az NH90-es belsejébe a feladat ellátásához megfelelő egészségügyi rendszer kerül. A repülési feladatokhoz a nyilvánosságra hozott kép szerint az NH-90-es időjárásradart és FLIR-tornyot kap, mellyel éjjel is biztonságban repülhet a gép a Norvégiára jellemző hegyvidéki területek felett is. A FLIR-rel természetesen a kutatási feladatok is gyorsabban végrehajthatóak, rossz időjárási körülmények között is. Az NH90-es az északi körülményeknek megfelelően a repülés szempontjából kritikus helyeken, mint amilyen a rotorlapátok vagy a hajtóművek beömlőnyílásai, jégtelenítőrendszerrel felszerelt.

Fantáziagrafika a leendő norvég kutató-mentő NH90-esről <br>(fotó: NHIndustries)

Az NH90-essel már hajtottak végre komolyabb mentőakciót: 2011. december 19-én a 109 méteres TK Bremen teherszállító hajóról mentettek ki a Francia Haditengerészet gépének segítségével 19 tengerészt. A hajó viharos időjárás közepette Loirent kikötőjétől délkeletre, a Ria d'Etel torkolatánál futott zátonyra. Németország már komolyabb feladatkörben, harci kutató-mentő helikopterként fogja használni saját NH90-eseit Afganisztánban, a tervek szerint már 2012 októberétől.

Kapcsolódó hírek