Polgári Repülés Napja: kitüntetések, prognózisok

MTI/iho   ·   2021.12.09. 09:00
P1290054

Kerüljön újból magyar kézbe a hazai közlekedési infrastruktúra egyik legfontosabb, stratégiai jelentőségű eleme – mondta Ferihegyről az ITM államtitkára. Elismerések, közülük több az Aeroplex munkatársainak jutott.

A magyar gazdasági rekordok mellett a légiközlekedés helyzetét is értékelte Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a Polgári Repülés Nemzetközi Napja alkalmából rendezett ünnepségen, Budapesten.

A távirati iroda jelentése szerint a politikus arra emlékeztetett, hogy nem is olyan nagyon régen a légiközlekedés is csúcsokat ért el, tavalyelőtt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasszáma rekordra nőtt, meghaladta a 16 milliót. Tavaly tavasszal a vírus a világon mindenütt "földre kényszerítette" a repülőgépeket, a fővárosi légikikötőben a megelőző évhez képest kevesebb mint negyedannyi utas fordult meg.

A légiközlekedésben a kilábalás az előrejelzések szerint több évbe telhet, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) az októberi utasforgalmi adatokban a lassú felépülés folytatódásának jeleit, egy másik kutatásában a piaci várakozások jelentős javulását mutatta ki – emelte ki Mosóczi László.

Az ITM államtitkára kitért arra, hogy a vírusválság hatásainak remélt leküzdésével az ágazat még nem kerekedik felül minden kihíváson. A fenntarthatósági követelményeknek való megfelelés újabb kemény próbatétel elé állítja az egész szektort. A kormány minden nehézség ellenére komoly lehetőségeket lát a légi közlekedésben és a kapcsolódó iparfejlesztésekben. Példaként említette, hogy az állam tárgyalásos úton szerezne ismét többségi nemzeti tulajdont a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben. A cél az, hogy a hazai közlekedési infrastruktúra egyik legfontosabb, stratégiai jelentőségű eleme újból magyar kézbe kerüljön – mondta.

A kormány tervei szerint Magyarország Közép-Európa teherszállítási, logisztikai és elosztó központjává válhat. Ez a stratégiai törekvés úgy váltható valóra, ha Európa és Távol-Kelet között mozgó áruk minél nagyobb hányada Magyarországon keresztül éri el úti célját. Mosóczi László kiemelte, a tárca a keleti nyitás politikájával összhangban továbbra is azon dolgozik, hogy korszerű és biztonságos logisztikai megoldásokkal kapcsolják össze kontinenseket, régiókat. E folyamat részeként a Légi Selyemút hozzájárulhat a magyar-kínai áruforgalom további bővítéséhez. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér európai hubbá nőheti ki magát, a légitársaságok és szállítmányozók egyre nagyobb arányban terelhetik ide áruikat.

Az ITM államtitkára kitért arra, hogy folyamatosan zajlik a vidéki repülőterek hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése is. Békéscsaba és Gyula térsége a megkezdett Airbus-beruházásra alapozva az újjáéledő magyar repülőgépipar központja lehet. A kormány szakképzésben és felsőoktatásban is támogatja, ösztönözi az iparági szakmai utánpótlást biztosító képzések indítását. Az Óbudai Egyetemen légijármű üzemeltető, légiforgalmi pilóta szakmérnök képzés indult. Az innovációs tárca és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével létrehozott budapesti drónlaborban a világon egyedülálló drónirányító és drónadatelemző szakirányú felsőfokú képzettség szerezhető – mondta Mosóczi László.

Kitüntetők és kitüntetettek (fotó: MTI)

A polgári repülés világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a nemzetközi polgári repülés fontosságára, az országok társadalmi és gazdasági fejlődésében betöltött szerepére. Magyarországon 18. éve ünneplik a kezdeményezést és ismerik el a magyar polgári repülés fejlődéséhez hozzájáruló szakemberek munkáját.

Az ünnepségen a Magyar Polgári Repülésért Érdemérem elismerést vett át Hangyál Gyula, a HungaroControl vezérigazgatói tanácsadója, Hajdu István, az Aeroplex Közép-Európai Kft. gépműhely csoportvezetője, Herpai Sándor, az Aeroplex Közép-Európai Kft. minőségügyi mérnöke, Mudra István, a Vidéki Repülőterek Szövetsége légiközlekedési szakértője. Közlekedésért Érdeméremet kapott Lőwinger Máté, az ITM légügyi kockázatértékelési hatósági főosztályának főosztályvezetője. A Magyar Polgári Repülésért Érdemérem Junior elismerésben részesült Balogh Tamás, az Aeroplex Közép-Európai Kft. repülőgép gépészmérnök üzemtechnológusa.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Százéves a magyar kereskedelmi légiközlekedés

iho/repülés   ·   2023.12.07. 15:30

A Közlekedéstudományi Egyesület Légiközlekedési és Általános Közlekedési Tagozata a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közösen emlékezett meg a százéves magyar kereskedelmi légiközlekedésről a Polgári Repülés Világnapjának előestéjén.

Repülés Légiközlekedés

Indulnak a repülőgépes felnőttképzések Ferihegyen

iho/repülés   ·   2023.08.17. 15:00

A világ minden tájáról érkező Airbus és Boeing repülőgépek karbantartásához kapcsolódó munkákat végezhetik majd azok a hallgatók, akik részt vesznek a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a régió legnagyobb független repülőgép-karbantartó vállalata, az Aeroplex ősszel induló közös felnőttképzésén.