Rába: volt már sokkal jobb is!

MTI/iho   ·   2020.08.12. 19:25
raba01

Jelentősen, 30,5 százalékkal 19,2 milliárd forintra csökkent a Rába csoport konszolidált árbevétele az első fél évben az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg a második negyedév 7,4 milliárd forintos árbevétele 43 százalékos csökkenést jelent.

A csoport 2020 első fél évében 1,9 milliárd forint nettó veszteséget könyvelt el a tavalyi év hasonló időszakában realizált 854 millió forint nyereséggel szemben. A második negyedéves veszteség 1,05 milliárd forint volt, szemben a tavalyi második negyedév 110 millió forintos nyereségével.

Az üzemi eredmény az első fél évben 1,1 milliárd forint veszteséget mutatott, míg egy évvel korábban 1,23 milliárd forint nyereséget realizált a cég. A második negyedévben 982 millió forint volt az üzemi veszteség, szemben az előző év azonos időszaki 299 millió forint nyereséggel.

A készpénztermelési hatékonyságot illetően az év első félévében 0,3 százalékos hatékonysági mutató mellett 49 millió forint EBITDA-t (kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség) realizált a cégcsoport, amely 97,8 százalékos visszaesést mutat az előző év azonos időszakához képest. A második negyedévben 400 millió forint volt a veszteség az egy évvel korábbi 829 millió forint nyereséggel szemben.

A második negyedévben a legnagyobb forgalommal rendelkező futómű üzletág értékesítése 31 százalékkal, az alkatrészgyártó üzletágé 58,9 százalékkal, a jármű üzletágé pedig 50,8 százalékkal esett vissza 2019 második negyedévéhez képest. A jármű üzletág esetében a jelentős mértékű forgalom csökkenéshez az export piacok aktivitás-csökkenésén túl a honvédségi értékesítések elmaradása is hozzájárult.

(illusztráció: wikipédia)

A nettó hitelállomány szintje az első félév végén 10,7 milliárd forintot ért el, amely az előző év végi szinthez képest 2,8 millió forint növekedést mutatott. A nettó hitel változás főbb tényezői közé tartozik a korábbi szintektől elmaradó készpénztermelés, az 1,3 milliárd forinttal növekvő működő tőke, valamint a modernizációs stratégia folytatásaként végrehajtott beruházások.

A vállalat szerint a Rába 2020 második negyedéves gazdasági környezetét már egyértelműen az új típusú koronavírus-járvány okozta válság határozta meg. A vevők termelése leállt, visszavágták a megrendelésállományt, emiatt csökkent a gyártási és értékesítési volumen.

A visszazuhant megrendelésállomány ellensúlyozására a Rába olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek célja a vállalat működésének hozzáigazítása a megváltozott működési környezethez. Ilyenek a gyártási rugalmasság növelése, a kapacitások konszolidálása, a működési hatékonyság és a működőtőke forgási sebességének megőrzése, az adminisztrációs és értékesítési költségek csökkentése.

A Rába szerint a járvány okozta válság viszonylag kedvező helyzetben érte a vállalatot, mivel a stabil pénzügyi helyzet mellett befejeződött a részvényesek által 2016-ban jóváhagyott, mintegy tízmilliárd forintos technológiai szintváltási program. Az elmúlt hetekben sikerült az új kapacitást teljesen beintegrálni a gyártási folyamatokba.

A tájékoztatás idézi Pintér Istvánt, a vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint innovációval, kulcstermék- és technológiafejlesztési programjaik folytatásával, újabb akvizíciós lehetőségek felkutatásával, valamint a szakértők várakozása szerint rövidülő és átrendeződő ellátási láncok potenciáljának kihasználásával építik a Rába jövőjét.

A Rába Nyrt. üzleti portfolióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész és a jármű üzletág. A Rába erősen exportorientált vállalat, stratégiai exportpiacai az Európai Unió, a FÁK országok és az Egyesült Államok.

A Rába részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek