Sikeres EB, remek repülőnap Matkópusztán – galéria!

Zainkó Géza   ·   2014.09.01. 11:15
cim

A spanyol összetett Európa-bajnok...<br>Kattinston a képre és nézze meg a szerző galériáját!

A Matkópusztán augusztus 23-ától zajló XIX. FAI Unlimited Motoros Műrepülő Európa-bajnokság záróakkordjaként a 30-án, szombaton megrendezett repülőnapon óriási volt az érdeklődés. Szép számmal érkeztek nemcsak a környékről, hanem az ország más területeiről is, annak ellenére, hogy ennek az Európa-bajnokság nem túl nagy volt a médiavisszhangja. A versenynek helyet adó, füves repülőtér Kecskeméttől déli irányban, mintegy 8 killométerre található az 54-es út bal oldalán.

...és a spanyol Szuhoj-duett a levegőben

Az EB csapatgyőzelmét a franciák vitték el az oroszok és a spanyolok előtt, egyéniben a férfiak között a spanyol Castor Fantoba, a hölgyeknél Szvetlana Kapanyina nyert, mindketten Szuhoj Szu-26M típusú csillagmotoros géppel. A részletes eredményekről a verseny weboldalán olvashatnak. Az iho/repülés információi szerint sikeres verseny volt, óvás és rendkívüli esemény nélkül, valamennyi számot lerepülhette a mezőny, és a zárón is jók voltak a visszhangok.

Különleges kötelék: túragép, műrepülőgép, vadászgép

A szombati repülőnapon a bemutatók, az utasrepültetések, a korábban kivételesen csapadékos időjárás miatt a zöld füves repülőtéren, stílusosan a nagy magasságban átrepülő forgalmi repülőgépek kondenzcsíkjai által szabdalt kék ég alatt zajlottak. A Po-2-es és egy An-2-es is sűrűn fordult, hogy minél többen ismerhessék meg a repülés élményét. A fotósok is örülhettek a tágas területnek és a kedvező fényviszonyoknak, bár egészen a gépek közelébe csak néhányan mehettek.

A mezőny egy része immár verseny utáni pihenőben

A kilátogatók a „hagyományos”, egyéni és géppárban végrehajtott műrepülés mellett egy igazi érdekességet is láthattak, amit egy magyar katonai JAS 39 Gripen és két különböző kategóriájú motoros gép kötelékrepülése jelentette. A különféle gépek számtalan hagyományos és extrémnek mondható figurát rajzoltak az égre, amelyeket a füstölők még látványosabbá tettek.

Volt a bemutatónak egészen lassú, de azért nagyon is látványos résztvevője is

A nyárvégi melegben zajló, a repülés magasiskoláját jelentő műrepülések, az An-2-es permetezést imitáló áthúzásai, a szenzációs öreg Podva motorjának varrógépszerű csattogása, fordulózásai és a Mi-2-es piruettezése is nagy tetszést aratott. Az irányítótorony tövében felállított színpadon zajló különféle zenés rendezvények mellett a látogatók ehettek, ihattak, fagyizhattak, de a gyerekek is örülhettek az ugróvárnak.

Műrepülés forgószárnyakon

Üde színfoltjai voltak ennek a kis helyi rendezvénynek az enyhe szélben modelleket reptető gyerekek és felnőttek. Kár, hogy a gyűjtők, az érdeklődők a rendezvényről, vagy akár a repülésről hiába kerestek valamilyen kiadványt, könyvet, mert a repülőnap szórólapját kivéve ilyen nem volt. A látogatók azonban, mégsem maradtak „vásárfia” nélkül, mert, kedvükre válogathattak a repülés sokszínű világát megörökítő festmények különféle méretű, nyomdai változataiból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek