SpaceX: újrahasznosítható űreszközök

iho/repülés   ·   2011.09.30. 13:55
spacex-cimkep

Többször felhasználható űreszközök fejlesztésével próbálkozik az amerikai magáncég. A hivatalos bejelentés szerint egy olyan, függőlegesen indítható hordozórakétáról lenne szó, amelynek minden fokozata megmarad, és újra indítható.

Az első fokozat, miután elfogyasztotta az üzemanyagot, függőlegesen érkezne vissza egyenest a kilövőpadra. A második fokozat állítaná földkörüli pályára a hasznos terhet, majd visszatérne a légkörbe, és ugyancsak függőlegesen szállna le.

Falcon-9-es hordozórakéta a kilövőpadon

A SpaceX elnök-vezérigazgatója, Elon Musk a program tegnapi hivatalos bejelentésekor elismerte: rendkívül nehéz mérnöki problémákat kell megoldani a sikerhez, de az elmúlt év kutatásai azt igazolták, hogy ezek a problémák valóban megoldhatók.

A SpaceX közismerten hosszú ideje foglalkozik orbitális űreszközök tervezésével, fejlesztésével. Korábban a Grasshopper azaz Szöcske nevű technológiai demonstrátorral is próbálkoztak, amely a SpaceX Falcon nevű hordozórakétájának első fokozatát használta kiindulásképp, és ezzel sikerült először megvalósítani, hogy a szerkezet több, mint 3000 méteres magasságból irányítottan és a hajtóművek erejére támaszkodva függőlegesen leszálljon a kilövőálláson.

A Falcon-1-es: lehet olyan rakétát fejleszteni, amelyik visszarepül a kilövőpadra?

Az 54 millió dolláros Falcon-9-es hordozórakéta működtetéséhez az üzemanyag, az oxigén és az egyéb járulékos költségek 200 ezer dollárra rúgnak. Ha viszont a hordozórakéta-fokozatot ezer alkalommal is fel lehet használni, akkor egy kilövés költsége mindössze 50 ezer dollár – állítja a SpaceX vezetője, aki szerint a végső cél a Mars meghódítása, de első lépésként a földkörüli térségbe szánt műholdak pályára állítását kell olcsón megoldani. A költségek jelentik az űrkutatás igazi korlátait – fejtegette az elnök-vezérigazgató.

Az újrahasznosítható hordozórakéta programjával párhuzamosan folyik tovább a SpaceX munkája a NASA számára, amelynek eredményeképp olyan űreszközöket fejlesztenek, amelyek részt vennének a Nemzetközi Űrállomás ellátásában. De Musk szerint az igazi cél mindenképp az lenne, ha sikerülne sokszor felhasználható eszközöket fejleszteni, amelyek a visszatérő szakaszban nem égnek el a légkörben.

A NASA számára készülő Dragon űrhajó

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.