Szabad jelzés a BMI eladásához

iho/repülés   ·   2012.04.01. 15:45

A német Lufthansa tavaly döntött arról, hogy 175,2 millió font, azaz 62 milliárd forint ellenében eladná Nagy-Britanniában tevékenykedő leányvállalatát, a British Midland International légitársaságot. Nem meglepetés a BMI eladása, hiszen az utóbbi időben komoly pénzügyi nehézségekről érkeztek hírek a légitársaság háza tájáról. A vásárló az IAG csoport (International Consolidated Airlines Group) lesz, amely többek között tulajdonosa a British Airwaysnek és a spanyol Iberiának is.

A szigetország légiforgalmi piacának tagja a British Airways pozíciójának túlzott megerősödésétől tartanak. Így az egyik legnagyobb vetélytárs, a Virgin az európai trösztellenes hatóságokat arra kérte, ne engedélyezzék az üzletet.

Az Európai Bizottság azonban első körben engedélyezi a tranzakciót, elfogadva az IAG azon írásba foglalt vállalásait, amelyekkel a trösztellenes vádakra kívánt válaszolni. „Megbizonyosodtunk arról, hogy a piaci verseny fenn fog maradni, megadva az utasok számára a minőségi légiközlekedési szolgáltatások és a választás lehetőségét” – mondta Joaquin Almunia, az EU versenyjogi biztosa.

Az IAG vállalta, hogy felad 14 reptéri slotot London Heathrow-n és rövidtávú járataival elő fogja segíteni a konkurens légitársaságok nagytávolságú viszonylataira való ráhordást – írja az AFP francia hírügynökségre hivatkozó France24.

Kapcsolódó hírek