Tavaly enyhén csökkent a forgalom a magyar légtérben

MTI   ·   2012.03.03. 13:23

Az ellenőrzött légtérben tavaly összesen 606 947 légi járművet irányított a HungaroControl, 1,73 százalékkal kevesebbet az előző évinél – tájékoztatta Szőke Katalin, a cég kommunikációs vezetője az MTI-t.

Az átrepülő forgalom, amely az összforgalom több mint 80 százalékát adja, 2,66 százalékkal mérséklődött. Ennek legfőbb oka az euróövezetet sújtó gazdasági krízis, az észak-afrikai és közel-keleti régióba irányuló turizmus visszaesése a térség politikai és katonai válsága miatt, valamint az amerikai és NATO katonai légi szállítások folyamatos visszaszorulása az iraki csapatkivonások következtében – magyarázta Szőke Katalin. Hozzáfűzte: az átrepülő forgalom csökkenését némileg ellensúlyozta a Magyarországra érkező, illetve innen induló légi járművek mozgása, amely 2,76 százalékkal emelkedett.

Az idei év forgalmát a jelenlegi helyzetben nehéz előre becsülni. Nem látható még, hogy az eurózóna elhúzódó válságának milyen hatása lesz a légi forgalomra, és bizonytalan az is, hogy a Malév helyére belépő légitársaságok és új járatok milyen gyorsan, milyen mértékben lesznek képesek kitölteni a piaci űrt.

A HungaroControl mindezek ellenére hosszú távon nem számít jelentős bevételkiesésre. A Malév leállása hátrányosan érinti, de nem veszélyezteti a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. gazdálkodását, stratégiai terveit és fejlesztéseit, köztük a világszínvonalú új irányítóközpont felépítését sem, mert a forgalom közel 90 százaléka nem a csődbe jutott magyar nemzeti légitársaságtól származott.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.