US Air Force-beruházások Kecskeméten és máshol Európában

iho   ·   2018.07.05. 11:15
cim

Az amerikai védelmi tárca kiterjeszti jelenlétét Európában, és alaposan megemelte beruházásait a térségben, Oroszország nyugati szomszédságában, adja hírül a Defense News, megemlítve a beruházások helyszíneként mások mellett a kecskeméti légibázist is.

A cikkben felvázolt koncepció szerint a program értelmében Nyugat-Európába települt harci gépek akkor tudnak megfelelően reagálni egy esetleges orosz támadásra, ha Kelet-Európában ehhez megfelelő támaszpontokra települhetnek, ahol már előre kiépített infrastruktúra fogadná az odatelepülő repülőgépeket, tankolásra, a fegyverzet feltöltésére és javításokra. Egyébként az elmúlt években gyakorlatok egész során próbálták, hogyan tudnak minél gyorsabban különféle repülő egységeket áttelepíteni Keletre, gyaníthatóan a most zajló program többek közt ezeknek a gyakorlatoknak a tanulságai alapján indult.

F-15-ösök Kecskeméten, Kelecsényi István fotói egy korábbi gyakorlaton készültek

Nem új bázisok építéséről van szó tehát, hanem a szövetségesek meglévő repülőtereinek fejlesztéséről. Ha a fegyverzet, a gurulóutak és üzemanyag-feltöltési pontok megvannak, az krízishelyzet esetében nagyban megkönnyíti a mozgásunkat – fogalmaz egy biztonsági tanácsadó a cikkben.

Az idei és jövő évi fejlesztések elsősorban negyedik és ötödik generációs harci gépek, közeli támogatók, bombázók és légiszállító alakulatok fogadását javítják az érintett repülőtereken, ez bázisokra lebontva úgy néz ki, hogy adott helyzetben az észtországi Amariba F-15,ös, F-16-os, F-22-es és F-35 ös gépeket telepítenének, itt fejlesztenék a Különleges Erők vezetési és kiképző központját.

Második helyen szerepel a cikkben a kecskeméti repülőtér, amelyre idén 56 millió dollár jut, üzemanyag-tárolókra, gurulóutak építésére és „más fejlesztésekre”, a támaszpontot krízishelyzetben F-15-ös és A-10-es harci gépek használhatnák, valamint az amerikaiak legnagyobb katonai szállító gépei, a C-5-ösök.

A szlovákiai Malacky idén A-10-esek és F-15-ösök kiszolgálására alkalmas előtér létesül, jövőre pedig fegyverraktár épülne. A norvégiai Rygge 13,8 millió dollárért kap új gurulóutakat. A program jövőre erősen fókuszál az amerikaiak két legfontosabb európai légibázisára, Ramsteinre Németországban és Fairfordra Angliában.

A megszólaltatott katonai szakértők egyike úgy foglalja össze a program lényegét, hogy a döntéshozók felismerték: Kelet-Európát Nyugat-Európából nem lehet megvédeni. Az előretolt erők felszerelésére és infrastruktúrájára a program szerint tavaly csak 31,2 illetve 85,4 millió dollárt kapott, az idei összegek ugrásszerűen nőttek 368,6 illetve 363,8 millióra.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.