Végre sikerült: harmadszorra debütált a Falcon–9

iho   ·   2013.12.05. 08:11
cim4

A hálaadásnapi kudarc után egy héttel sikeresen startolt egy távközlési műholddal az orrában a SpaceX Falcon–9-es hordozórakétája, és ezzel megtörtént a cég első kereskedelmi indítása. Mint arról beszámoltunk, a múlt héten az indítást kétszer is el kellett halasztani műszaki problémák alatt, volt, hogy a visszaszámlálást a start előtt másodpercekkel állították le.

Mint akkor jeleztük, ráadásul az FAA, a Szövetségi Légügyi Hivatal is halasztotta az indítást, mert el akarta kerülni, hogy a nagy ünnep előtti hatalmasra nőtt légi forgalmat megzavarja a floridai fellövésnél elkerülhetetlen légtérzár.

A hálaadás estéjére kijelölt indítási ablak is „üresen” maradt. Végül december 3-án este simán lezajlott a start, és a kétlépcsős új rakétatípus, a Falcon-9 geostacionárius pályára állította az Orbital Sciences SES-8 jelű műholdját. Az első fokozat három percen át emelte az űreszközt, majd rendben levált, a második fokozat új hajtóművét viszont kétszer is begyújtották, hogy a több mint háromtonnás műhold olyan parkolópályára kerüljön, ahonnan már saját hajtóműve révén emelkedik végleges pályájára.

Ami a korábbi, kudarcos indítási kísérleteket illeti, a SpaceX főnöke, Elon Musk szerint az első után egy gázgenerátort kellett kicserélni, a második problémát az első fokozatban a folyékony oxigén tartályában tapasztalt nyomásváltozások okozták.

A sikeres indítás után a SpaceX a kereskedelmi felbocsátási piac fontos szereplőjévé lépett elő, hamarosan évi 18-ra, majd 24-re emeli a hordozóeszközök gyártási számát, jelentette be a cég. Az Űrvilág.hu értékelése szerint a mostani siker azért is nagyon jelentős, mert először sikerült magas pályára emelni egy műholdat, és a cégnek jó néhány megrendelése van további  geostacionárius szerkezetek pályára állítására.

Ugyancsak fontos szempont, hogy ez az új hordozórakéta egyben a Dragon űrhajók pályára állításának és az űrállomás felé való indításának eszköze.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek