A svédeknél is menő a KISS

iho   ·   2015.06.24. 11:15
400px_stadler_kiss_stockholm

A svéd vállalat és a svájci vasúti gyártó által a napokban aláírt megállapodás értéke 3,5 milliárd svéd korona, körülbelül 380 millió euró. A Transitio a vonatokat a svéd nemzeti vasút SJ, valamint Stockholm, Sörmland, Örebro és Västmanland régiók közlekedési hatóságai által alkotott MÄLAB számára rendelte. Ez a négy régió felel a főváros környéki négy korridorvonalon igénybe vehető úgynevezett Mälartåg-szolgáltatásért – írja a Railway Gazette.

Stockholm környékére harminchárom kétszintes KISS-motorvonat érkezhet<br>(látványterv: IRJ)

A négyrészes, emeletes KISS-ek hossza százöt méter, legnagyobb üzemi sebességük óránként kétszáz kilométer lesz. Csatolt üzemben akár négy motorvonatot is össze lehet majd kapcsolni. A kétszintes szerelvények az Örebrót Eskilstunán és Stockholmon keresztül Uppsalával összekötő Svealandsbananon, a fővárostól Katrineholmon át Hallsbergig vezető Sörmlandspilenen, a Stockholmtól Nyköpingen át Norrköpingig tartó Nyköpingsbananon, valamint a távolsági jellegű, Sala–Västerås–Eskilstuna–Katrineholm–Linköping viszonylatú Uven-vonalon fognak közlekedni.

A Mälartåg szolgáltatási területe 2017-ben várhatóan jelentős mértékben kibővül majd a Stockholm alatt megépülő Citybanan-alagút átadását követően, amely kapacitást fog felszabadítani a svéd főváros központi és déli pályaudvarait jelenleg összekötő, felszíni vaspályákon. A MÄLAB a kibővített Mälartåg-hálózat ellátására új tendert fog kiírni – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek