Elkészült az összes felújított Panda

iho/vasút   ·   2018.05.30. 13:53
400px_ujmetro

Elkészült a Moszkva-közeli Mityiscsiben a 3-as metróra szánt utolsó felújított metrószerelvény is, amely már úton van Magyarországra – közölte az MTI-vel az orosz gyártó. A metrók felújítása az előzetes időtervnek megfelelően készült el, ezért a harminchetedik, 81.714/717.2K típusú szerelvény is a tervezett időben indulhat el Magyarországra. A 672-6144-6145-6146-6147-673-es pályaszámokat viselő jármű a többihez hasonlóan forgalomba állás előtt számos technikai vizsgálaton és részletes finomhangoláson esik át.

Elkészült a Metrovagonmasnál a harminchetedik Panda is, ezzel befejeződött a 3-as metróra szánt szerelvények felújítása (fotó: tmhoding.ru)

A Metrovagonmas összesen kétszázhuszonkét metrókocsit újított fel a BKV számára. Kicserélték az utasteret, a vezetőállást, és a kezelőrendszereket, megújultak a szerelvényházak és a meghajtás. Ezek következtében harminc százalékkal alacsonyabb energiafogyasztást értek el, növekedett a megbízhatóság és csökkent a zajszint a vagonokban. A munkálatokról ide kattintva láthatnak képes beszámolót.

A kocsik felújításáról szóló szerződést 2015 augusztusában írták alá. Az első kipofozott szerelvény két évvel ezelőtt, 2016. május végén érkezett Budapestre, 2017 januárjában kapta meg a típusengedélyt, majd március végén állt forgalomba. Azonban már az első napok során több, az ajtóvezérléssel kapcsolatos meghibásodás történt, melyek a későbbiekben sem múltak el. Emiatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) június végén felfüggesztette a vonatok közlekedését. A Metrovagonmas elismerte: a Pandák egyik alkatrészével, az optikai csatoló elemmel volt probléma. A gyártó bocsánatot kért a BKV-tól, sőt, a projekt vezetőjét is lecserélte 2017 augusztusában. A hibákat kijavították, a szerelvények azóta nagyobb hiba nélkül futnak. Az NFM júliusban bólintott rá a Pandák újbóli használatára.

Az eredeti szovjet vonatokat folyamatosan szállították Budapestről az oroszországi Mityiscsibe, a korszerűsítetteket pedig onnan Magyarországra. A hagyományos szerelvényekkel kiadott utolsó járatokkal idén március végén lehetett utazni.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.