Feldarabolás vár a MÁV-ra

iho/vasút   ·   2012.03.23. 08:07

Átszabná a közösségi közlekedést a kormány az uniós elvárásokra hivatkozva. A MÁV kettészakad és gazdát cserél, a vasutat és az autóbuszos szolgáltatókat összefogó közlekedési holding tervét ellenben elvethetik – írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, a MÁV Zrt. vállalatcsoportjából két nagy egység sorsa fordul. A vízfejként számon tartott központi szervezet nemzeti pályavasúti szolgáltatóként három, legfeljebb négy hónapon belül a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kezébe kerülhet. Ez azt jelenti, hogy az MNV lemond a mintegy 7800 kilométeres országos vasúthálózat, na meg a legnagyobb magyar állami ingatlanvagyon felett rendelkező MÁV tulajdonosi jogairól. Az idő rövidsége miatt új vagyonleltár feltehetően nem készül, a MÁV szakértői azonban tudják: az állam bankja hozzávetőleg 130 ezer vasúti ingatlanra teheti rá a kezét, a korábbi értékelések szerint 400 milliárd forintot meghaladó értékben. Igaz, ebben a portfólióban az államkincstár tulajdonában lévő, a vasútnál csak kezelésben lévő ingatlanok is benne vannak. De a „hasznosítható” vagyon értéke így is meghaladhatja a 360-370 milliárdot.

A bizalmasan kezelt tervek szerint a másik érintett vasúti szervezet a MÁV-Start Zrt. lesz a napilap szerint. A személyszállító cég a Volán-társaságok tulajdonosi jogaival is rendelkező MNV kezelésében marad. A helyzet annyiban lehet új, hogy az Európai Unió elvárásainak megfelelően a pályavasút és a személyszállító vasút végleg elkülönül egymástól. A képet „nem zavarja” tovább a MÁV Zrt.

De az új struktúrában nem lesz szükség a korábban beharangozott Nemzeti vagy aktuális munkaneve szerint Magyar Közlekedési Holding (MKH) létrehozására sem, olvasható a cikkben. A vasúti és a helyközi autóbuszos személyszállítási szolgáltatásokat akár az MNV is összehangolhatja. Már csak azt kellene kimondani: a MÁV-Startot és a Volán-társaságokat összefogó önálló holdingvállalat életre hívásának bejelentését korábban elkapkodták.

Kapcsolódó hírek