Kártérítést kapnak a Costa Concordia utasai

iho/hajózás   ·   2012.01.27. 13:20

Fejenként 11 ezer eurós, vagyis 3,24 millió forintnak megfelelő kárpótlást kapnak a zátonyra futott Costa Concordia balesetét sértetlenül túlélt utasok. A sérülteknek és elhunytak családjának egyéni kárpótlást nyújtanak.

Megegyezett az olasz fogyasztóvédelmi szervezet és a Costa Crociere hajótársaság - írja a hvg.hu, az olasz Corriere.it-re hivatkozva. Az összeg az elveszett csomagok és elszenvedett lelki sérülések miatti vagyoni és nem vagyoni kártérítés. A pénz azok után a gyerekek után is jár, akiknek jegyéért nem kellett fizetni. Ezen kívül az utasok további háromezer euró költségtérítést is kapnak fejenként, az utazási kiadások megtérítésére. Az összegből a Costa Crociere nem vonja le az utasok által kötött utazási biztosítás után járó összeget sem.

A hajótársaság azt is megkísérli, hogy ahol lehetséges, a kabinok széfjében tárolt értékeket visszajuttassa jogos tulajdonosaiknak. A társaság azt is vállalta, hogy lelkisegély–szolgálatot biztosít azoknak az utasoknak, akik erre igényt tartanak.

A most megállapított kártérítés nem vonatkozik azokra, akik meghaltak vagy megsérültek a balesetben, a számukra, illetve a családjuk számára megállapított kártérítés egyénre szabott lesz.

Kapcsolódó hírek