Önvezető vonatok tesztpályáját tervezik Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.11.14. 09:00
AZD_kiskep

A vasúti biztosítóberendezéseket és más vasútbiztonsági termékeket gyártó AŽD Praha önvezető vasúti járművek tesztelésére alkalmas pályát szeretne kialakítani a három évvel ezelőtt megvásárolt Kopidlno–Dolní Bousov vasútvonalon, Közép-Csehországban. Az AŽD Praha 2016-ban vette meg a vasúti infrastruktúra kezelőjétől a Čížkovice–Obrnice vasútvonallal együtt 10,7 millió koronáért (ma körülbelül 140 millió forint). A Kopidlno–Dolní Bousov vasútvonal hossza 22,3 kilométer, 2016 óta csak turisztikai különvonatok közlekednek rajta.

Bardotka cibál egy mérőkocsit az AŽD vasútvonalán (fotó: AŽD Praha)

A vasútvonalat üzemeltető AŽD Praha tervei szerint az önvezető vasúti járműveket és a kapcsolódó egyéb technológiákat nem a Kopidlno–Dolní Bousov vasútvonal teljes hosszán, hanm csak annak egy 2-3 kilométeres hosszán tervezik Dětenice állomás közelében. A nyári szezonban közlekedő turistajáratok közlekedését ez nem akadályozza majd.

Az AŽD Praha a tesztelések érdekében jelentős mértékben modernizálja Dětenice állomást, elektronikus állomási biztosítóberendezést telepítenek, az állomáshoz közeli pályákat pedig mindkét irányban ETCS és GSM-R rendszerrel is ellátják. A vasúti cégnek az önvezető vonatok tesztelése magas prioritású, ha minden jól megy, akkor 2020-ban már kezdődhetnek is a tesztelések, várhatóan a vasúti cég egyik saját RegioSprinterén. A projekt körülbelül 100 millió koronába (1,3 milliárd forint) kerül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek