Orbán Schusternek adta az Il-18-ast?

iho   ·   2014.01.15. 15:36
cim

Bulváros csúsztatásnak tartja a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) szóvivője az Index hírét, miszerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök repülőt ajándékozott Rudolf Schuster egykori szlovák államfőnek a születésnapjára. Egy Il-18-as valóban Kassára kerül, de marad a magyar Közhasznú Nonprofit Kft. birtokában.

(fotók: Kovács Ferenc)

Mint arról korábban beszámoltunk, a 2011 őszén Abdán, a hozzá épült diszkó-vendéglő épületből kiszabadított, majd biztonságba helyett HA-MOI lajstromjelű repülőgép, a MO-Ilona, az LKK birtokába került. Ezt az Il-18-ast restaurálják majd a kassai Szlovák Technikai Múzeumban, ahol visszakapja eredeti Malév-festését és benne magyar repüléstörténeti kiállítást szerveznek, cserébe a gépért a szlovákok a jövendő új ferihegyi látogatóközpont Tu-154-esének restaurálásában játszanak majd fontos szerepet. A magyar IL-18-as azonban továbbra is magyar tulajdonban marad.

Samu Ádám, a Légiközlekedési Kulturális Központ szóvivője az iho/repülés kérdésére elmondta, nem ismeri az Index hírének eredetét, elképzelhetőnek tartja, hogy a szlovákiai bulvármédia forgatja ki a dolgot: a gép nem ajándék lesz, hanem kölcsönadott kiállítási tárgy, egy csereügylet része. Annyi tény, hogy Rudolf Schuster egykori szlovák államfő komoly támogatója a kassai repülőmúzeumnak, és szívügye volt, hogy egy Il-18-as is  odakerüljön.

Mint arról korábban is írtunk, a cserét az teszi lehetővé, hogy Magyarországon MO-Ilonán kívül megvan még mind a három további Il-18-as, amelyeket a Malév teherszállítókként használt, és amelyeket 1989 januárjában végleg kivontak a forgalomból.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.