2026-ig létrejöhet a Via Carpatia közlekedési folyosó

MTI/iho   ·   2016.03.04. 11:25

2026-ig épülhet meg a mintegy 3300 kilométeres, a Balti-tengert az Égei- és a Fekete-tengerrel összekötő, autópálya-, illetve gyorsforgalmi szakaszokból álló közlekedési folyosó - mondta el Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális és építészeti miniszter pénteken a TV Republika hírtelevízióban, miután a résztvevő országok képviselői aláírták Varsóban a projekt megvalósítását célzó szándéknyilatkozatot.

Csütörtökön Varsóban a 8 résztvevő ország (Litvánia, Lengyelország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország) közlekedési és fejlesztési ügyekben illetékes tárcáinak képviselői aláírták a Via Carpatia megépítését célzó szándéknyilatkozatot. Magyarországot Mernyei Ákos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte. A tárgyalásokon megfigyelőként részt vett Csehország képviselője is.

A varsói megbeszélést és a szándéknyilatkozat elfogadását a lengyel infrastrukturális minisztérium indítványozta, felélesztve így egy 2006-ban aláírt hasonló kezdeményezést. A tervnek kiemelt figyelmet szentelt Beata Szydlo lengyel kormányfő is februári budapesti látogatásán.

Andrzej Adamczyk miniszter szerint a szándéknyilatkozat aláírása elősegíti a terv megvalósításához szükséges európai források - például az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility, CEF) - odaítélését. A TV Republikának a projekt megvalósítási időpontjára vonatkozó kérdésére a miniszter azt mondta: a csütörtöki megbeszéléseken a résztvevők úgy ítélték meg, hogy erre 2024-2026-ban kerülhet sor.

Lengyelországban jelenleg a közlekedési folyosónak a kelet-lengyelországi Lublin és Rzeszów városokat összekötő, mintegy 140 kilométeres szakasza épül, és készen van két másik, néhány kilométernyi szakasz is. A Via Carpatia lengyelországi része mintegy 680 kilométert tenne ki. A magyarországi szakasz Miskolcot és Debrecent is érintené.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Autóbuszközlekedés

Hosszú hétvége március idusán: csütörtökön már péntek van a MÁV-nál

iho   ·   2024.03.13. 08:50

Március 15-én, a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi és hétvégi közlekedési rendről. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.