3-as metró: több mint ötszáz „adomány” a Közlekedési Múzeumnak

iho/vasút   ·   2020.11.14. 09:00
07_3-as_metro_targyai

A Közlekedési Múzeum a BKV-val szorosan együttműködve a múlt héten bejárták a 3-as metró felújítás miatt lezárt állomásait: a Nyugati pályaudvar, a Deák tér és a Kálvin tér állomásról összesen negyvenegy ikonikus műtárgyat mentettek meg.

Szombaton kezdődött a 3-as metró középső, Lehel tér és Nagyvárad tér közötti szakaszának felújítása. A Közlekedési Múzeum szakemberei – a két korábbi szakasz lezárásakor megszokott gyakorlathoz hasonlóan – a BKV-val szorosan együttműködve számos értékes műtárgyat, az utasok emlékezetében szimbolikusként megmaradó elemeket mentettek meg.

A Közlekedési Múzeum muzeológusai a BKV Zrt.-vel együttműködésben a kezdetektől szakmai alapon kiválogatják a közlekedéstörténeti szempontból értékes, az állomásokról kikerülő tárgyakat, köztük narancs- és citromsárga padokat, utastájékoztató táblákat, térképeket, fali kőburkolatokat, fém burkolatelemeket és gépészeti eszközöket. Muzeológusaink a múlt héten is bejárták a lezárásra kerülő állomásokat (a Kálvin teret, a Deák teret és a Nyugati pályaudvart), hogy kiválasszák azokat a tárgyakat, amelyeket a Múzeum gyűjteményébe helyez és megőriz.

(fotók: Közlekedési Múzeum)

A vonal felújítása során összesen 510 műtárgy érkezett múzeumunk gyűjteményébe, amelyeknek származási helye a következőképpen alakult:

  • a Lehel tér és Újpest-Központ közötti metrószakaszról összesen 232,
  • a Kőbánya-Kispest és Népliget közötti állomásokról 128,
  • az Arany János utcai és a Ferenciek tere állomásról 63,
  • a Semmelweis-Klinikák és a Corvin negyed állomásról 46,
  • a Deák Ferenc tér, Kálvin tér és Nyugati pályaudvar állomásról pedig 41

műtárgy került a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe.

A Deák téri metróállomás falburkolatába illesztett ikonikus alkotás, João Rodrigues Vieira portugál képzőművész betűcsempékből álló műve – amelyen portugál költemények magyarra fordított és magyar költemények portugálra fordított részletei betűzhetők ki – szakszerű tisztítást követően eredeti helyszínén marad.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek