50-es villamos: ősztől négy megálló megújulhat

iho/vasút   ·   2021.08.09. 18:55
00_50-es_villamos

Négy megálló újulhat meg idén az 50-es villamos vonalán, lezárult ugyanis a korszerűsítés előkészítése. A kivitelező Colas Alterra Zrt. átvette a munkaterületet, az ősszel elkezdődhet az építkezés a XIX. kerületi Kossuth tér és a XVIII. kerületi Szarvas csárda tér között.

A Határ úti végállomás felújítását követően folytatódik az 50-es villamosvonal akadálymentesítése, ennek részeként a Budapesti Közlekedési Központ négy megállót korszerűsít. A járat utasai kerekesszékkel, valamint babakocsival is akadálymentesen fel- és leszállhatnak majd a villamosokról. A teljes vonal átalakítását követően itt is új CAF-villamosok közlekedhetnek, amelyek már megérkeztek Budapestre, ám a szükséges beavatkozások megvalósításáig máshol járnak.

A felújítás során a Colas Alterra Zrt. négy megálló

  • a Kossuth tér,
  • az Árpád utca,
  • a Baross utca (Béke tér irányú peron), valamint
  • a Szarvas csárda tér

peronjait és peronberendezéseit építi át, s elvégzi a szükséges közműkiváltást. Elbontja a meglévő megállókat, majd korszerű peronokat épít új utasvárók és -tájékoztatók elhelyezésével.

(térkép, fotó: BKK)

A megállóhelyek környezete is megújul: felújítják a csatlakozó út- és járdaszakaszokat, autóbusz-megállókat, gyalogátkelőhelyeket, harminckilenc új fát telepítenek és a zöldfelületet is rendezik.

A projekt Budapest Főváros Önkormányzata, valamint az Európai Unió finanszírozásával, a Budapesti Közlekedési Központ beruházásában, tartalékkerettel együtt összesen nettó 775 millió 226 ezer forintból valósul meg. A korszerűsítés előreláthatóan még az idén év végéig elkészül, eredetileg akkorra tervezték átadni, amikorra elkezdik megvalósítani, azaz őszre.

A helyszíni kiviteli munkák elkezdéséről, valamint a közösségi közlekedést érintő változásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.

A további megállók egy részének – Corvin körút, Lehel utca, Fő utca, Villanytelep, Tinódi utca, Margó Tivadar utca, Kemény Zsigmond utca és Thököly út – akadálymentesítésével kapcsolatosan a tervezés lezárult, a kivitelezés a Fővárosi Önkormányzat döntésétől függ. A fennmaradó megállók – Madarász utca, Iparvasút, Honvéd utca, Bajcsy-Zsilinszky út és Ungvár utca – felújításához szükséges tervezési közbeszerzést már előkészítette a BKK, a forrás rendelkezésre állása esetén az eljárás azonnal elindulhat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.