A Balatonra utazik? Válassza ki online, hova üljön!

iho/vasút   ·   2023.05.31. 12:00
grafikus_helyjegy

Elérhető a MÁV-Start grafikus helyfoglalási rendszere, melynek segítségével több balatoni vonatra már számozás alapján, kocsiábrán megjelölve lehet ülőhelyet választani.

A továbbfejlesztett, egyelőre tesztjelleggel üzemelő helyfoglalási rendszer, mely a mozi vagy színházi ülésrendhez hasonló módon támogatja az ülőhely kiválasztását a vonatokra, a vasúti kocsik ülőhely-elrendezését mutató sematikus ábrák segítségével teszi lehetővé az utasoknak a megfelelő ülőhely kiválasztását és lefoglalását.

A kocsiábrán kiválasztható ülőhelyfoglalási rendszer az Elvira internetes jegyváltási felületen (https://jegy.mav.hu/) érhető el a vásárlási folyamat részeként. A tesztelési fázisban elsőként a június 16-ig tartó előszezoni időszakban helyfoglalási kötelezettséggel közlekedő 18 járat: a Déli pályaudvar és Keszthely közötti Balaton Intercity-k, valamint a Szob és Fonyód közötti Jégmadár expresszvonatokra érhető el. Az előbbi esetében egy prémium szakasszal is rendelkező IC+ kocsi és egy 78 ülőhelyes másodosztályú kocsi, míg a Jégmadár expressz esetében – a csomaggal utazók kényelme érdekében – az emeletes KISS motorvonat egységenként 484 ülőhelye közül választhatnak szabadon az utasok a foglaltságtól függően.

A grafikus helyfoglalással intézhető jegyváltás esetében az értékesítési felületen a felhasználó számára a grafikus helyfoglalás gomb elérhető, bekapcsolható az adott vonatra mindaddig, amíg a vonaton még van annyi szabad hely, hogy választani tudjon közülük. Az ülés kiválasztási folyamata során szabad, kijelölt, foglalt, illetve nem foglalható ülést jelző ikonok adnak támpontot az utasoknak.

Eddig az utasok a jegyértékesítési rendszerre bízva automatikus helyválasztással, vagy pedig bizonyos helytulajdonságok alapján tudtak ülést választani, például ablak vagy asztal mellé, fülkés vagy termes kocsiba, esetleg csendes vagy családi fülkébe, illetve kerekes széknek kijelölt helyre. Továbbá már korábbi helyfoglalás esetén családtag vagy ismerős mellé igényelhettek ülőhelyet.

A még nyilvános tesztelés alatt álló fejlesztés révén már csak néhány kötöttség maradt ülőhelyválasztást illetően, például nem foglalhatók le a lehajtható ülések, kerekesszékes hely (azt helytulajdonság alapján foglalhatják a kerekesszékes utasok, illetve kísérőjük) vagy a kerékpárok számára a kampó nem választható, csak a hozzá tartozó, közelben lévő ülőhely. A kocsi magas telítettségi szintje fölött a vasúttársaság nem engedélyezi a kocsiábrán történő választást, mivel így garantálható, hogy minél többen tudjanak az adott vonattal elutazni. Egy tranzakció során maximum hat utas számára lehet helyet foglaltatni, de újabb jegyvásárlási folyamattal további utasoknak is megváltható így a szabadon választott helyjegy.

A kocsiábrán történő helyfoglalás nem érhető el a MÁV appból, de hordozható okoskészüléken a böngészővel megnyitott Elvira (www.jegy.mav.hu) felületen is ugyanúgy használható a rendszer, mint számítógépen. Mobiltelefonos nézetben a kocsi rajza automatikusan elfordul és felnagyítódik, így segítve a kisebb képernyőn való használatot.

Ha műszaki hiba miatt nem közlekedik az a kocsi, amibe az utas helyet foglalt, akkor előfordul, hogy másik típusú kocsival vagy akár pótlás nélkül közlekedik a vonat. Ilyenkor a helyfoglalás módjától függetlenül a korábban lefoglalt helyeket a rendszer átteszi a pótlásra kijelölt kocsiba. Amennyiben az eredetileg foglalt helyszám nem található a vonatban, az utasok elhelyezéshez a jegyvizsgáló nyújt majd segítséget.

A MÁV-Start terve, hogy fokozatosan kiterjeszti a fejlesztést a belföldi intercity-kre, illetve egyes nemzetközi vonatokra is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek