A BKK és a BKV nem ért egyet az ombudsmannal

MTI   ·   2011.12.29. 16:32

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV nem ért egyet Szabó Máté ombudsman azon állásfoglalásával, amelyben a 14 éven aluli bliccelő gyermekek pótdíjának csökkentését javasolta.

A két szervezet csütörtöki közleményében emlékeztetett, hogy Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa keddi jelentésében azt írta: „14 éven aluli gyermekek nem képesek számolni a bliccelésből származó jogkövetkezményekkel”.

Ennek a BKK és a BKV szerint ellentmond, hogy a polgári törvénykönyv vonatkozó passzusai szerint bár cselekvőképtelennek minősülnek a tizennégy év alattiak, ugyanakkor „nem lehet semmisnek tekinteni a cselekvőképtelen kiskorú által kötött és már teljesített csekély jelentőségű szerződéseket, amelyek megkötése a mindennapi életben tömegesen fordul elő, és különösebb megfontolást nem igényel” - ilyen ugyanis az utazás is. Ennek értelmében a 14 év alatti és feletti utasokra egyaránt vonatkozik, hogy a tömegközlekedési közszolgáltatás nem ingyenes, azért a rendeletben előírt viteldíjat meg kell fizetni.

A két szervezet álláspontja szerint a bliccelés ellen a pótdíjazás visszatartó erőt jelent, és segítheti a jogkövető magatartás kialakulását. Kitértek arra is, hogy az ellenőrzés idején érvényes, de a helyszínen be nem mutatott bérletet utólag is be lehet mutatni eljárási díj megfizetésével egy időben, és a bérletek negyedét 18 év alattiak mutatják be.

Közölték továbbá, hogy nem értenek egyet a kettős mérce alkalmazásával a pótdíjazás esetén, és nem látják indokoltnak, hogy éppen a tömegközlekedés legyen a kivétel.

Szabó Máté hivatala közölte: az ombudsman azt javasolja, hogy ne a jelenlegi szabályozás szerinti kétszeres összeget, hanem csak az alappótdíjat követeljék a közlekedési társaságok a szülőktől, ha gyermeküket jegy nélküli utazáson érik. Az ombudsman javasolja a pótdíjak jogi szabályozásának áttekintését is.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Projektvégi pont a hegyesi oldalban, holmi zavartatással

T. Hámori Ferenc   ·   2023.12.10. 14:35

Ma hajnalban – némi kivétellel – ismét mennyiségi korlátozás nélkül elindultak a vonatok hazánk egyik legfontosabb, 1-es számú Budapest–Hegyeshalom–Rajka vasúti fővonalán. Megnéztük, milyen három hónap elteltével ismét vonatozni az ÉKM szerelemprojekt Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán. Vörös Attila képriportja.