A BKV-n spórolhatják meg az új buszok többletköltségét

MTI   ·   2012.10.15. 17:25

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szerint a Fővárosi Közgyűlés hétfői, buszbeszerzéssel kapcsolatos döntésével felmerült a veszélye annak, hogy a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV) működésén spórolják meg azt a többletköltséget, amit a VT-Transman Mercedes buszainak forgalomba állítása jelent.

Nemes Gábor, a szakszervezet vezetője a közgyűlési döntés után azt mondta, a munkavállalók és az utasok szempontjából is méltánytalan a helyzet, mert az igazgatóságok és a közgyűlés egymás között "tologatják" az ügyet, ezért nincs felelős döntés. A Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) nem haladnak a kollektív szerződés tárgyalásai, ezért felmerülhet, hogy a Mercedesek forgalomba állításának többletköltségét a BKV működésén akarják megspórolni.

Elmondása szerint olyan közlekedési koncepcióra van szükség, amely figyelembe veszi a BKV tapasztalatait, és inkább ezt a céget teszi hitelképessé a vállalat konszolidálásával. Nemes Gábor hozzátette: meglepő lenne, ha a BKK kedden nem hirdetne eredményt a busztenderben, ugyanakkor annyiban üdvözítő lenne, hogy ötszáz ember elbocsátását elkerülnék.

A Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén a BKK és a BKV Zrt. igazgatóságára bízta, milyen döntést hoz a busztenderrel kapcsolatban. A határozat szerint a közgyűlés kijelenti: elkötelezett a közösségi közlekedési rendszer fejlesztése, valamint az új buszüzemeltetési modell mellett, és minden olyan keretfeltétel adott, amelynek alapján a busztender eredményhirdetésével kapcsolatban a BKK és a BKV Zrt. igazgatósága saját hatáskörében képes meghozni a megfelelő döntést.     

Az új buszüzemeltetési modellel kapcsolatos tenderen a VT-Transman adott be ajánlatot 75 szóló és 75 csuklós Mercedes Citaro busszal. A BKK és a BKV igazgatósága október elején úgy döntött, eredményesnek minősíti az eljárást, Várszegi Gyula, a BKV igazgatóságának elnöke ugyanakkor Tarlós Istvánnak küldött levelében azt írta: a 3-3,5 milliárdos többletköltség ellehetetleníti a BKV-t. Ezért a főpolgármester a közgyűlés döntésére bízta a kérdést, a testület most visszautalta azt az igazgatóságokhoz. A tenderen várhatóan kedden hirdetnek eredményt.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.