A budapestiek a jövőt választották: autómentes marad a Lánchíd

Vörös Attila   ·   2023.06.20. 14:20
lanchiid

Eldőlt a Budapesti Lakógyűlésen, hogy véglegesül a Lánchíd jelenlegi forgalmi rendje.

Címünket Karácsony Gergely főpolgármestertől vettük, aki ismertette a Budapesti Lakógyűlésnek hívott, igazából a nemzeti konzultációk már jól bevált receptjét követő online kérdőív eredményeit. A 136 ezer 435 kitöltő a három kérdésben egy húron pendült, a Lánchíd forgalmi rendjéről szóló kérdés volt a legmegosztóbb, ahol csupán alig nyolcvan százalékkal nyert a Városháza által sugalmazott válasz...

A felújítás alatt álló hídon elsőként 2022. decembere óta a BKK járművei, a taxik és a mikromobilitási járművek hajthatnak át újra. A felújítás jól halad, a napokban a díszkivilágítás fénypróbáját is megtartották, augusztustól pedig a gyalogosok is visszatérhetnek végre. Az egyéni személykocsiforgalom viszont búcsút inthet hosszabb távon is a Lánchídnak.

(a szerző felvétele)

A belváros forgalomcsillapításának a Lánchíd bár fontos lépcsője, a jövőbe vezető út jelképeként még fontosabb ez a lépés. A főpolgármester utasította a BKK-t, hogy véglegesítse a jelenlegi forgalmi rendet a hídon. Mindkét hídfőn a döntéssel harmonizáló parkosítás kezdődik meg az autóforgalomtól visszaszerzett területeken, így várhatóan teljesen megváltozik a korábban a mindennapos dugótól roskadó Lánchíd miliője.

Mindeközben

  • szorgalmasan festik fel a Váci úton a kerékpársávot,
  • gyalogos- és kerékpárosbarátabbá teszik a Nyugati teret,
  • az Astoriát és
  • a népligeti csomópontot

is. Újdonság, hogy a Váci úti kerékpársáv Budapesten elsőként védett lesz, műanyag pollerek határolják majd a bringasávot – ezeket a napokan telepítik. Érdekesség, hogy a védelem is a budapestiek döntése, a beruházás a Közösségi Költségvetés forrásaiból valósul meg a fővárosi szavazók döntése alapján.

A Váci úti kerékpársáv létesítése a Magyar Kerékpárosklub hétfői felvételén

(nyitóképünket a BKK fotósa készítette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek