Lánchíd: sikeres volt a fénypróba is!

iho/közút   ·   2023.06.16. 16:00
01_lanchid_fenproba

Június 15-én, csütörtök éjszaka fénybe borult a Lánchíd. A kivitelező A-Híd Zrt. szakemberei elvégezték a díszvilágítás üzempróbáját. Mindeközben másfél hónappal az eredeti szerződésben vállalt időpont előtt elkezdődött a műszaki átadás-átvételi eljárás. Tehát gyalog várhatóan már augusztusban át lehet kelni a Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon.

A világítási hálózat és az újonnan felszerelt világítótestek működésének tesztelése már az elmúlt napokban elkezdődött, ezért hosszabb-rövidebb időszakokra éjjel és nappal is díszvilágításban volt látható a Lánchíd, illetve egyes részei. A június 15-i, csütörtök éjszakai főpróbán teljes hosszában felragyogott a híd sziluettjét követő „gyöngysor” is.

Nemcsak az új rekonstruált, valamint a régi restaurált kandeláberekből álló közvilágítás újult meg, hanem a díszvilágítást is energiatakarékos rendszer váltotta. A füzérvilágítást adó 1180 lámpatest helyére korszerű led égősor került a Lánchíd felújításakor. Az új, automata díszvilágítás színképe dinamikusan változtatható: a füzér az év túlnyomó részében egyszínű, melegfehér fényben látható majd, de a rendszer alkalmas arra is, hogy ünnepeken, jeles napokon színesbe öltöztesse a hidat.

Kattintson képünkre, nézze meg galériánkat! (fotók: BKK)

A füzérvilágítás mellett több száz fényvetőt is felszereltek a kivitelező szakemberei: a kapuzatok korábbi világítását a pilonerkélyek, a külső oldalak és a boltívek megvilágításával egészítették ki. Lámpatestek működnek majd a mederpilléreken az öntöttvas konzolok között, illetve a parti pilléreken, a hídszerkezet alján is. A felújítás befejezését követően az oszlopokon és a híd mellvédjén elhelyezett lámpatestek lehetővé teszik, hogy a hídfőket őrző oroszlánszobrok sötétben is jól látszódjanak.

Elkezdődött a híd műszaki átvételi eljárása

Közben célegyenesbe fordult a Lánchíd felújítása. Június 15-én, csütörtökön – kevesebb mint két évvel a híd teljes lezárása után, és másfél hónappal az eredeti szerződésben vállalt 2023. augusztus 3. előtt – elkezdődött a híd műszaki átadás-átvétele.

Amennyiben a hivatalos eljárások a szokásos időtartam alatt eredményesen lezárulnak, és ezzel párhuzamosan a még hátralévő kisebb munkák és javítások is befejeződnek, a gyalogosok már augusztusban átkelhetnek a Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon. Addig a híd továbbra is munkaterület, a BKK buszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – díjmentes az utazás.

A végső döntés a fővárosiak kezében van

A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről a fővárosiak dönthetnek június 18-áig a Budapesti Lakógyűlésen. Az elmúlt hónapokban a közösségi közlekedés autóbuszai, a taxik, motorok, kerékpárok, rollerek, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművek közlekedhettek a hídon. A járdák elkészültével, a teljes megnyitás után gyalog mindenképpen át lehet kelni a hídon. A BKK közlekedési szakemberei – a vizsgálati eredmények alapján – az útpályán a jelenlegi forgalmi rend fenntartását javasolják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek