A ČD Cargo szállításainak már hatvanöt százaléka nemzetközi fuvar

Korcsmáros Gábor   ·   2023.04.30. 18:15
Laminátka

Szép lassan Európa egyik meghatározó vasúti szállítmányozójává válik a cseh állami tehervasút.

A ČD Cargo cseh állami áruszállító vasúttársaság tavaly pozitív gazdasági eredményt ért el a kedvezőtlen piaci helyzet ellenére. Bevételeinek egyre nagyobb hányada származik a nemzetközi fuvarozásból. A Cseh Vasutak Csoport teherszállítási leányvállalatának bevételei 2022-ben 12,143 milliárd koronát (194,288 milliárd forint) tettek ki. Ezen belül a nemzetközi szállításokból származó bevételek elérték a 7,984 milliárd cseh koronát (127,744 milliárd forint), ami azt jelenti, hogy a teljes bevételnek már 65 százalékát adják a nemzetközi szállítások. 

Az látszik, hogy Európa egyik meghatározó nemzetközi vasúti fuvarozó vállalatává növi ki magát a ČD Cargo, ezt a folyamatot a külföldi leányvállalatok megalapítása is segíti. A társaság 2015-ben döntött a nemzetközi piacra lépésről, azóta már hét európai országban nyújtja szolgáltatásait. Kulcsfontosságú a ČD Cargónak a német, osztrák és a lengyel piac, mindhárom országban van fióktelepe, és saját működési engedélyt is szerzett, így nem szükséges külső vasúti fuvarozókat bevonni. Tavaly a vállalat csak a lengyel piacon egyharmadával növelte forgalmát. A leányvállalatok évente több tízmillió koronás osztalékot is termelnek a ČD Cargónak. 

A ČD Cargo 2022-ben 233 millió korona (3,73 milliárd forint) nyereséget termelt, ami ötödével kevesebb az előző évinél. A vállalat 2022-ben összesen 64,2 millió tonna árut szállított, ami 1,4 millió tonnával több, mint az előző évben. Tomáš Tóth vezérigazgató szerint a vállalat nagyon nehéz éven van túl. Az energiaárak és szinte minden költség drámai emelkedése mellett számos árucsoport szállított mennyiségének csökkenésével is meg kellett küzdeniük, ami egyes iparágak visszaeső teljesítményének köszönhető. Ugyanakkor az üzemanyagok és energiaforrások (szén) szállításai növekedtek.

Jelenleg a cég nem tervez további leányvállalat alapítást, nem titkolják azonban, hogy szeretnék megerősíteni jelenlétüket és tevékenységüket a Benelux államokban, valamint a Balkánon is.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek