A cseh sörremek hazája lehet a jövő mobilitásának laboratóriuma

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.06.06. 18:00
Plzen

A nyugat-csehországi Plzeňben okos közlekedési megoldásokat fognak tesztelni, beleértve az önjáró villamosokat is.

Plzeň az elkövetkezendő években Csehország okos közlekedési rendszerek próbatere, élő laboratóriuma lehet. A városvezetés, több cég és a Nyugat-Csehországi Egyetem (Západočeská univerzita) összefogásából egy teljeskörű intelligens ökorendszer jön létre az okos közlekedésben. A leglátványosabb ezen belül a városi közlekedésben alkalmazandó önjáró villamos lesz, ami viszont csak a jéghegy csúcsa.

Az együttműködési megállapodást

  • a pilseni városvezetés,
  • az ottani tömegközlekedési vállalat,
  • az O2 Csehország (telekommunikáció),
  • az Intens Corporation,
  • a Škoda Transportation, Škoda Digital és
  • a Nyugat-Csehországi Egyetem

írták alá. A jelenleg is gyártás alatt lévő ForCity Smart Plzeň típusú villamosokbó kettőbe tesztelési célból önjáró villamosokba illő elemeket, szerkezeteket szerelnek. A két villamos okos érzékelőkkel lesz felszerelve, amelyek figyelik a pályát, az aktuális forgalmi helyzetet. Továbbá az O2 által kifejlesztett, az autópályákon már sikeresen tesztelt C2X kommunikációs eszközzel (egy inteligens közlekedési kooperációs rendszerről van szó, amely növeli a közlekedésbiztonságot) is felszerelik ezeket a járműveket. A fedélzeti egység segítségével a villamos 5G hálózaton keresztül kommunikálni képes a környezetében lévő egyéb járművekkel, valamint felismeri az útszakaszon kialakult akadályokat is. A vezetőt például figyelmezteti egy közelgő mentőre, vagy rendőrautóra, esetenként pedig elsőbbséget is biztosít egy-egy forgalmas kereszteződésben. A különböző szenzorok és radarok segítségével pedig tovább nőhet a közlekedésbiztonság.

A Škoda Transportation vezérigazgatója szerint ambiciózus, de nem lehetetlen tervnek hangzik a 2027-es év, amikor is üzembe helyezhetik a városban az első önjáró villamost. A járműgyártó nagyvállalat 2018-ban hozta létre az önjáró közlekedési járművek fejlesztésére szakosodott Škoda Digital leányvállalatát. Az önjáró villamosok tesztpályája a Nyugat-Csehországi Egyetemhez vezető villamospálya lenne (Borská pole városrész). Ennek feltétele a szakasz 5G hálózattal történő lefedése, amin az O2 már intenzíven dolgozik is. A város kétharmadán egyébként már működik az 5G hálózat.

Nemcsak a villamosok és a villamospálya lesz „okos”, de a kereszteződések, a forgalomirányítás, a mentők, tűzoltók, rendőrök járművei is. Csehországban még az ostravai közlekedési vállalat is próbálkozik okos közlekedési megoldások tesztelésével, két villamosra ütközésgátló rendszert telepítettek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek