A Cseh Vasutak ismét nagybevásárlást indít

iho/vasút   ·   2019.03.31. 16:15
regio_panther_ceske_drahy_kislid

A České Dráhy és a Škoda Transportation és Škoda Vagonka által alkotott konzorcium keretszerződést írt alá ötven regionális villamos motorvonat megépítéséről. A keretszerződésben rögzített mennyiségből harmincegy egységet rögtön megrendel a Cseh Vasutak. Ezzel egyidőben a vasúttársaság ugyanattól a konzorciumtól öt emeletes ingavonati szerelvényt is megrendelt, mindenesetre meghajtott egységek nélkül.

Az EMU 160-típusú motorvonatok két áramnemre (3 kV egyenáram, 25 kV 50 Hz váltóáram) is alkalmasak lesznek, így gyakorlatilag a teljes cseh vasúthálózaton korlátozás nélkül közlekedhetnek. Egy szerelvény körülbelül száznegyven ülőhelyet mozgat és legfeljebb három szerelvény kapcsolható össze. A vonatok legnagyobb sebessége 160 kilométer per óra, felszerelik őket ETCS-el, teljesítményük 1360 kW.

Az első harmincegy beszerzendő egység a következő vonalakon, illetve területeken bukkanhat majd fel:

  • Plzeň–Cheb–Karlovy Vary (négy egység)
  • Klatovy–Plzeň–Beroun (tizenegy egység)
  • Vysočina-régió (hat egység)
  • Dél-Csehország (tíz egység)

A keretszerződés teljes összege hatmilliárd korona, azaz 230 millió euró, ez körülbelül 73 milliárd forint. Ebből megállapítható, hogy az egyes földszintes szerelvények körülbelül Flirt-árban kelnek el.

EMU 160, azaz Regio Panther. Ebből jön még ötven

Az ingavonati szerelvények az Ostrava–Frýdlant nad Ostravicí–Frenštát pod Radhoštěm vonalon fognak közlekedni, Dél-Morvaországban. A szerelvények háromkocsisak, jellemzően megegyeznek azokkal a járművekkel, amelyeket a Škoda a Nürnberg–München vonalra szállít, noha kezdetben dízelvontatással fognak közlekedni, a vonal hamarosan kezdődő villamosításáig. A szerelvények 356 ülőhellyel rendelkeznek és szintén képesek a százhatvanas tempóra, áruk összesen 38 millió euró.

A szokásos akadálymentesség, töltőcsatlakozók és a wifi mellett meg kell említeni az elektromos tolószékek és elektromos kerékpárok töltésére szolgáló hálózati csatlakozókat, valamint a vakok és gyengénlátók által távvezérelhető ajtónyitást.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek