A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások október 31-étől

iho/vasút   ·   2016.10.29. 13:45
vaganyzar0
Utolsó előtti pótlós hétvége a 2-esen

A Budapest–Esztergom vasútvonalon felújítási és villamosítási munkák miatt megváltozott a vonatok menetrendje, korlátozásokra kell számítani. Péntekenként az utolsó személyvonat a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 17:20-kor, Esztergomból a fővárosba 19:11-kor indul. A péntek esti járatok, valamint szombaton és vasárnap minden vonat helyett pótlóbuszok közlekednek Budapest, Árpád híd autóbusz-állomástól Esztergomig. Péntek este az első pótlóbusz a fővárosból 18:05-kor, Esztergomból 20:10-kor indul. A korlátozásban még érintett hétvégék: november 4–6., november 11–13. A pótlóbuszok Budapestről, a Volánbusz Árpád hídi állomásáról indulnak és oda is érkeznek.

  • Egyes településeken a buszok útvonala nem érinti a vasútállomásokat, vasúti megállóhelyeket a közút eltérő vonalvezetése miatt.
  • Az E jelzésű vonatpótlók járnak Budapest és Esztergom között a teljes útvonalon. Ezek a buszok a fővárosban – Üröm vasúti megállóhely kivételével – nem érintik a 2-es vonali állomásokat, valamint Solymár vasútállomás helyett Solymár elágazásnál (Auchan áruház), Piliscsaba vasútállomás helyett Piliscsaba iskola, Volán autóbuszmegállónál állnak meg.
  • Az S jelzésű vonatpótlók csak Budapest, Árpád híd és Piliscsaba vasútállomás között közlekednek, továbbá – az E jelzésűtől eltérően – Solymár vasútállomásnál és Pilisszentiván községháznál veszik fel az utasokat.
  • Klotildliget és Szabadságliget megállóhelyek között a P jelzésű betétjáratok közlekednek.
  • Az említett hétvégéken, szombaton és vasárnap az Esztergom–Komárom vonalon is pótlóbuszok közlekednek Esztergom és Tokod között.

November 2/3-tól 3/4-ig karbantartás miatt a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve Pilisvörösvár–Esztergom állomás között vonatpótló autóbuszok közlekednek az éjszakai időszakban. Budapest felé az első kettő, illetve Esztergom felé az utolsó kettő vonat helyett lesznek vonatpótlók. Szabadságliget–Pilisvörösvár, valamint Klotildliget–Piliscsaba között csatlakozó betétjáratok közlekednek a Pilisvörösvár–Esztergom közötti vonatpótló autóbuszokhoz.

Déli parti pótlóbuszozás: hozzá vagyunk szokva

A Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon pályakorszerűsítés miatt Siófok és Fonyód között vonatpótló buszokkal kell utazni. A vágányzár miatt a csatlakozó vonalakon is változott a menetrend, a Kaposvár–Fonyód vonal Osztopán és Fonyód közötti szakaszán minden vonat helyett pótlóbusz közlekedik. A december 10-i menetrendváltásig érvényes változások után – a munkálatok folytatása miatt – továbbra is korlátozásokra kell számítani. A vonatpótló autóbuszok a vonatok eredeti útiránya szerinti megállóhelyeket érintik vagy – a közút kialakításának megfelelően – az azokhoz legközelebb fekvő volán megállóhelyen állnak meg.

  • A Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon az ütemes gyorsvonatok és személyvonatok részben módosított menetrend szerint közlekednek, az ütemes gyorsvonatok menetrendje Budapest és Siófok között változatlan marad.
  • A Budapestről induló ütemes gyorsvonatok a hosszabb közúti menetidő miatt Fonyód–Nagykanizsa, illetve Balatonszentgyörgy–Keszthely között később, ellenkező irányban Nagykanizsa–Fonyód, illetve Keszthely–Balatonszentgyörgy között korábban közlekednek. Budapest–Nagykanizsa, valamint Budapest–Keszthely között a gyorsvonatoknál – az átszállás és a hosszabb közúti menetidő miatt – átlagosan 28–33 perccel megnő az eljutási idő.
  • Az AGRAM nemzetközi InterCity vonat módosított útvonalon Budapest-Keleti–Dombóvár–Gyékényes érintésével, kerülő útvonalon, a Budapest–Dombóvár közötti ütemes InterCity vonattal egyesítve közlekedik.
  • Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön és Nagykanizsán a csatlakozásokat a vágányzári menetrendhez igazították. Az átszállási idő minimum 5–6 perc.
  • A Kaposvár–Fonyód vonalon minden vonat módosított menetrend szerint közlekedik. A vonatok helyett Osztopán és Fonyód között autóbuszok szállítják az utasokat. Kaposvár–Fonyód között – az átszállás és a hosszabb közúti menetidő miatt – átlagosan 8–18 perccel megnő az eljutási idő.
Még egy bő hónapig dolgoznak a szerencsi oldalban

A Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely vasútvonalon december 10-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakorszerűsítési munkálatok miatt, valamint Szerencs és Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A vonatpótló autóbuszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, ugyanakkor csoportok együttes elhelyezését és a kerékpárszállítást nem tudja biztosítani a MÁV-Start. A gyorsjáratú autóbuszok nem térnek be a vasúti megállóhelyekhez.

Munka van Mendénél

A Budapest–Újszász–Szolnok vonalon, november 3-ától 5-éig, majd november 7-étől 10-éig a Rákoshegy–Mende közötti szakasz felújításán dolgoznak. A hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Elfogynak a vésztői hirdetmények, de a felújítás még kitart!

Már csak egy hirdetményt közölnek a felújítással kapcsolatban: Vésztő és Szeghalom között javítják a vágányokat december 10-éig. Az utasoknak ezen a szakaszon vonatpótló autóbuszokkal kell utazniuk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek