A főváros átvizsgálja a helyzetet a cégeinél

MTI   ·   2012.02.10. 13:27

Budapest takarékoskodik, a költségvetés tervezésétől a számlák kifizetéséig még egyszer átvizsgálja a helyzetet a Városházán és cégeinél, és a legszigorúbb utat követi – közölte Tarlós István főpolgármester pénteken közleményben.

Előzőleg a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja arra kérte a BKV ügyében a főpolgármestert, „ne csak tartsa a markát”, hanem álljon elő megoldási javaslatokkal is. Lázár János frakcióvezető egri sajtótájékoztatóján azt mondta: nem javították a frakcióülés hangulatát azok a hírek, amelyek szerint esetleg prémiumokat vesznek fel a BKV-nál. Hozzátette, reméli, ez nem igaz.

Tarlós István válaszában jelezte: a főváros vezetése tudomásul veszi Lázár János megállapítását a BKV-t illetően és elfogadja tanácsát is. „Már csak azért is, mert biztosak vagyunk benne, hogy Lázár János Hódmezővásárhelyen ugyanígy jár el” – fogalmazott a főpolgármester.

Kitért arra is, hogy Budapest az itt befizetett személyi jövedelemadó volumene alapján lehetséges, hogy „nem alaptalanul „tartaná a markát”, de ígérjük, ezt sem fogja tenni anélkül, hogy a maga elvárható részét hozzá ne tenné a megoldáshoz”

A városvezető azt is megerősítette, hogy főpolgármestertől függő prémiumokat sem a BKV-nál, sem a Budapesti Közlekedési Központnál nem fizettek ki; a cégen belül történteket pedig jelenleg vizsgálják.

Mint írta, a főváros „a költségvetés tervezéstől a számla kifizetésekig még egyszer átvizsgálja a helyzetet a Városházán és cégeinél, és a legszigorúbb utat követi”, ugyanakkor megjegyezte: „később akkor erre az érvelésre sokadjára ne térjünk újra vissza”.

A főpolgármester szavai szerint ezt követően, rövid időn belül arra kéri a miniszterelnököt: döntsék el közösen, „tud-e még tovább hátrálni a magyar főváros”. Bízva a feltételekhez mért ígéretekben, a BKV még mindig megmenthető – szögezte le Tarlós István.

Kapcsolódó hírek