A fővárosban is megemelné az árkiegészítést a BKK

MTI   ·   2011.10.02. 18:46

Egy teljes árú bérlet ma Budapesten 9800 forintba kerül, ebből a tanulók 3850-et fizetnek. Az ilyen kedvezményes bérletekhez az állam hozzáadott eddig 3580 forintot, és a hiány, ami keletkezett, az a maradék 2370 forint. Ez tehát azt jelenti, hogy minden egyes tanuló- és nyugdíjasbérlet 2370 forinttal növeli a BKV hiányát, ebből csak egy évben 6,2, milliárd forint vesztesége származik a BKV-nak.

A minap hat megyei jogú város fideszes, illetve KDNP-s polgármestere olyan törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, hogy a ház emelje meg a kedvezményes árú helyi utazási bérletek után igénybe vehető fogyasztói árkiegészítés mértékét. Ez az érintett nagyvárosoknál negyvenhét százalékkal növelné meg az árkiegészítésnek a mértékét, vagyis vidéken teljesen finanszírozva lenne a kedvezményes ár és a teljes ár különbözete.

A városvezetés és a BKK szakmai álláspontja szerint a javaslat nagyon kedvezőtlen és elfogadhatatlan Budapest számára, mert a fővárosban változatlanul hagyja az árkiegészítést. A vidéki városvezetők által felvetett probléma „régi és valós”, ugyanis 2006 óta nem emelték a fix összegű fogyasztói árkiegészítés mértékét, miközben a bérletárak emelkedtek, ebből jött létre a rés. Budapesten a teljes árú bérlet árának harminchét százalékát fedezi az állami kompenzáció, a vidéki városokban ez a fedezet ma, a javasolt emelést megelőzően is meghaladja a negyven százalékot.

Ha a megyei jogú városokkal megegyező mértékű, negyvenhét százalékos emelést Budapesten is végrehajtanák, az azt jelentené, hogy a tanuló- és nyugdíjasbérletek után járó 3580 forint árkiegészítés 5263 forintra nőne, de még akkor is maradna hiány, bérletenként 687 forintnyi.

Kapcsolódó hírek