A hazatérő vándor

Kemsei Zoltán   ·   2012.02.24. 13:13
00

Az út Debrecenből nem volt igazán zökkenőmentes. Igaz, a szállítást már a kezdetektől bonyodalmak kísérték, a 2011 októberi időpont helyett februárban, és végül a második kijelölt napon indult el az öreg tuja Budapestre. Az is szinte csak az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem Angyalföld, hanem Baross kocsiszín a végállomás, és a cél előtt nem sokkal kisebb, de szerencsére javítható baleset is érte a szállítmányt.

Utazzunk vissza bő harminc évet az időben! A Ganz csuklós mögött egy Bengáli áll Baross kocsiszínben – ugyanitt helyezték sínre a 492-est is<br>A képre kattintva fotógaléria nyíilk<br>(fotó: Végh Dezső; Komjáthy Zoltán gyűjteménye)

A tréler a Bengálival és a kísérő teherautó Baross kocsiszínben éjszakázott, a sínre helyezést reggel hét óra után kezdték meg. Ki kellett építeni a Debrecenből már ismert segédrámpát, majd a BKV Unimogjának segítségével szép lassan, finoman leeresztették új otthonába a villamost. Az üzembe helyezés és 29 év után az első budapesti útjának időpontja még kérdéses, ami viszont biztosnak tűnik: a bérleti idő lejárta után véglegesen is a főváros nosztalgiaállományát erősítheti a hazatért villamos.

Várakozás a józsefvárosi napkeltében<br>(a szerző felvételei)

Kapcsolódó hírek