A híres madár, amely végigkísérte a híres légitársaságot

iho   ·   2018.01.31. 16:15
cim3

Valahogy így születhetett... (fotók: Lufthansa)

A szimbólum száz éves, már a mai Lufthansa elődje is ezt használta: 1918-ban Otto Firle építész-grafikus a Luft Hansa elődje, a Deutsche Luft-Reederei részére tervezte a stilizált darut, amely azóta a márka közismert szimbólumává vált, olvasható a légitársaság közleményében. Mint ahogy portálunk is megemlékezett róla, a modern Lufthansa alapításának is fontos mozzanata volt, hogy 1954-ben megvásárolták a felszámolás alatt álló jogelődtől a szimbólumot, a védjegy, és a kék-sárga színhasználat jogával együtt.

A vezérsíkon ott a madár az ős Ju-52-esen...

A Lufthansa különleges kiállítással ünnepli a logó születésének 100. évfordulóját, folytatódik a közlemény. A céges archívum ritkaságait állítja ki az elmúlt évtizedekből Frankfurtban, a Lufthansa Repülési Központjának előcsarnokában. A kiállítási tárgyak végigkalauzolják a látogatót a formatervezés történetén. Több mint hatvan eredeti tárgy mutatja be a daru száz évét, és az érdeklődők a Lufthansa formatervezési és márkaépítési tevékenységének főbb mérföldköveivel is megismerkedhetnek. A kiállítást grafikus elemek, formaruhák, animációk és történelmi filmfelvételek teszik játékossá és interaktívvá.

..és a társaság legújabb típusán, az A350-esen

A Lufthansa időutazásra hívja a látogatókat, amelynek kezdetén ugyanúgy becsomagolják bőröndjüket, mint egy valódi utazásnál, a végén pedig a repülés élményét is megtapasztalhatják (3D-s szemüveggel, virtuálisan). Számos interaktív, audiovizuális és digitális elem hozza közel hozzájuk a Lufthansa történetét.

Az egyik első hivatalos daruábrázolás mellett megtekinthetik például a Deutsche Luft Hansa 1926. január 6-i részvénykönyvét, valamint azt a több mint 600 prototípusból álló 1986-os fedélzeti étkészletet, amelyet egy formatervezési verseny győzteseként Wolf Karnagel tervezett a légitársaság számára.

A darumadár sűrűn megjelenik Budapesten is (fotó: Márványi Péter)

A kifinomult megjelenés mellett logisztikai szempontból is komplex megoldásra volt szükség, hiszen az étkészlet elemei folyamatosan úton voltak a világ körül. A prototípusok közül végül 120 elem került gyártásba, egymásba helyezhető szögletes, négyzet alakú és kerek formáikkal új etalont teremtve a fedélzeti ellátás világában.

Az elsősorban a Lufthansa dolgozóinak szánt kiállítás február 28-áig a nagyközönség előtt is nyitva áll, hétfőtől péntekig, reggel 9 és délután 6 óra között. Január 27-én és 28-án (szombaton és vasárnap) délelőtt 10 és délután 4 óra között várja a kiállítás a formatervezés és a repülés iránt érdeklődőket a Lufthansa Repülési Központjában, az Airportring, 60564 Frankfurt cím alatt.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.