Közösségi autómegosztót indított a Mol

iho   ·   2018.02.05. 16:15
mollimo_kislid01

A Greengo után a Mol is közösségi autómegosztó szolgáltatásba fogott. A flotta száz elektromos és kétszáz benzines Volkswagen up! járműből áll, az autókat kifejezetten városi közlekedésre tervezték. Ahogy a társaság holnapján olvastuk, a szolgáltatási terület egyelőre hatvan négyzetkilométeres, amibe a belső kerületek mellett a frekventált küső kerületek (így Óbuda, Angyalföld, Zugló, Újbuda) jelentős része is beletartozik. 2020-ra a szolgáltatást a vállalat kiterjesztené a főváros közigazgatási határáig, így megduplázza a gépkocsi flottát, és fokozatosan emeli az elektromos autók arányát. Az ehhez szükséges fővárosi fejlesztések mellett a NEXT-E konzorcium tagjaként a Mol elektromos töltőhálózatot épít ki a régióban. A kettőszázötvenkettő berendezést felvonultató rendszer a cseh határtól a Fekete-tengerig és az Adriáig biztosít áramtankolási lehetőséget 2020-tól.

2030-ra a levezetett kilométerek több mint egyharmada

A közösségi autómegosztás alapvetően átírja a közeljövő gépjárműpiacát. Januárban látott napvilágot a PwC előrejelzése, ami szerint a költségmegosztáson alapuló módszerek teret hódítanak az elkövetkező években. Mindössze néhány év leforgása alatt a ma általános norma, miszerint a legtöbben maguk vezetik saját gépkocsijukat, csupán egy lesz a sok mobilitási lehetőség közül. Akár már 2030-ra a levezetett kilométerek több mint egyharmada valamilyen „megosztásos” rendszerben történik. Ennek egyenes következménye lesz az hogy a gépkocsik száma Európában kettőszáznyolcvna millióról kettőszáz millióra csökkenhet az elkövetkező évtized alatt.

„A közösségi autózásban élenjáró európai városok tapasztalatai szerint egyetlen megosztott autó képes öt vagy akár tíz saját gépkocsit kiváltani. Ez a megoldás tökéletes eszköz a forgalom, a városokra jellemző zsúfoltság enyhítésére, ezzel párhuzamosan pedig a környezetre is jótékony hatással van” – véli Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztási szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója, Bécset hozva fel példaként. Ausztria fővárosában a három nagy piaci szereplő több mint 1500 – ebből 1400 hagyományos belső égésű – autót üzemeltet, ami 2015-ben, a város saját felmérése szerint, hétezer tonna kibocsátott széndioxidtól mentesítette a városlakókat.

A Mol szolgáltatása a mollimo.hu weboldalon keresztül vagy az App Store-ból, Google Play áruházból érhető el. A szolgáltatást az indulást követő első 30 napban a felhasználók fél áron, percenként 33 forintért vehetik igénybe. Az Android és iOS készülékekre elérhető alkalmazást a Vulog készítette.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek