A legfrissebb Dragon-szériából kér a PKP Cargo

iho/vasút   ·   2018.11.01. 08:45
400px_pkpcargo_dragon

A felek még júliusban írtak alá szándéknyilatkozatot a mozdonyok beszerzéséről. A megállapodás a napokban vált véglegessé: a PKP Cargo három E6ACTa gyári sorozatú gépre nyújtotta be igényét. A beruházás 45,3 millió złoty (3,4 milliárd forint) értéket képvisel, vagyis egy gép bő 1,1 milliárd forintba kerül. A mozdonyokat már korábban megépítette a lengyel gyártó, jelenleg a vasúti közlekedési hatóság által megkövetelt típusengedélyeztetési eljárás folyik, ami várhatóan idén év végére be is fog fejeződni Két gép a vasúttársaság hagyományos, kék és zöld színű festési mintázatát kapja meg. Az egyiket viszont Lengyelország piros-fehér nemzeti színeibe öltöztetik, az ország függetlenségének 1918. novemberi kikiáltásának századik évfordulója emlékére – írja a Railway Gazette.

A PKP Cargo három ET25 sorozatú Dragon 2-es villanygépet szerez be a hazai Newagtól (forrás: Railway Gazette)

A PKP Cargo a Dragon 2-vel több mint harminc évet követően vásárol lengyelországi gyártású hattengelyes mozdonyt. A egységes európai vonatbefolyásolási rendszer (ETCS) második szintjével ellátott típus teljes mértékben eleget tesz az Interoperabilitási Műszaki Specifikációknak (TSI). Az ötezer kilowatt teljesítményű, száztizenkilenc tonna tömegű mozdony kiemelkedő vontatási tulajdonságainak köszönhetően akár a nehéz, 4500 tonnás tehervonatokkal is képes megbirkózni. A Dragon 2 a PKP Cargo által használt villanygépekhez képest jóval halkabb, ráadásul akár ötven százalékkal kevesebb energiával is beéri – jelenti a Railway Pro.

A vasúttársaság jelenleg egy nagyratörő gördülőállomány-korszerűsítési program megvalósításán dolgozik. Szeptemberben gigantendert írtak ki pőrekocsikra: nem kevesebb, mint 936 járművet vásárolnának, intermodális tehervonatokhoz. Pár hete pedig egy ajánlatkérési folyamatot indítottak el, mellyel a piacon elérhető új, egy-, két- és többáramnemű, négy- vagy hattengelyes villanygépek beszerzési lehetőségeit mérik fel a jövőbeli közbeszerzések számára.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek