A MÁV és a média

Arnold Balázs   ·   2013.04.03. 17:30
kiskep_sajto

A MÁV-csoport a médiában címmel tartott előadást a sajtó képviselői részére Kriss Béla, a MÁV kommunikációs igazgatója. A prezentációból kiderült, hogy a tavalyi év folyamán 11 963 alkalommal jelent meg a médiában valamilyen, a MÁV-csoporttal kapcsolatos hír – de legalább is ennyiről van tudomásuk a vasúttársaság sajtósainak. Hogy tudjuk értelmezni ezt a számot, eldönteni róla, hogy sok-e avagy kevés, ahhoz azt kell tudnunk, hogy a közlekedési szektorral kapcsolatban 2012-ben körülbelül huszonnégyezer hír született, tehát ezek közel fele a vasútról, azon belül is a MÁV-ról szólt.

E közel tizenkétzer hírnek több, mint hatvan százaléka a „nagy” MÁV-hoz, tizenkilenc százaléka a MÁV-Starthoz kapcsolódik, a maradék közel húsz százalék pedig a Mávinformmal kapcsolatos.

A megjelenések között az online média vezet (ide értve portálunkat is), hiszen az internetes felületen jelent meg a hírek közel hetven százaléka. Tizenegy százalékot kaptak az országos televíziók és rádiók, és a maradék 10-10 százalékon az országos és a regionális napilapok osztoznak. Ebből sokféle következtetést lehetne levonni, akár arra vonatkozóan, hogy az egyes médiumok mekkora érdeklődést mutatnak a vasúti szektor hírei iránt, illetve arra vonatkozólg is, hogy a vasúttársaság mely felületeket részesíti előnyben reklámkampányai során. 2012-ben ugyanis közel 202 millió forint értékű reklám jellegű megjelenést kezdeményezett a MÁV-csoport.

Az öszes sajtómegjelenés harminchárom százaléka, azaz egyharmada volt kifejezetten pozitív, míg tizennyolc százaléka negatív a MÁV-csoportra nézve Kriss megítélése szerint. A fennmaradó, tehát a megjelenések majdnem fele semleges volt. Pozitív megjelenésnek tekinthető szinte minden sajtótájékoztatóról szóló hír, mint például a ferencvárosi katasztrófavédelmi gyakorlat és oktatás, vagy az azévi zarándokvonatokat bemutató sajtótájékoztató. Negatív megjelenésnek számítanak a balesetekről szóló hírek, mint például a Rácalmáson vagy a Nyugati páylaudvaron bekövetkezett siklás. Semleges besorolást pedig például a hatvani delában történt kábellopásra visszavezethető forgalmi zavar okairól szóló tanulmány és a nagymarosi sárlavináról szóló cikk kapott.

Kapcsolódó hírek