A melegebb éghajlathoz igazított metrókat vásárol Szófia a Škodától

iho/vasút   ·   2023.07.21. 09:00
szofia_skoda_metro

A bolgár főváros metróvállalata, a Metropolitan JSC 65 millió euróért rendelt nyolc négykocsis, erősebb klímaberendezéssel ellátott szerelvényt.

A járművek hasonlóak lesznek a Varsó által beszerzett vonatokhoz, azonban az ország délebbi fekvése, a szófiai metróhálózat hosszabb felszíni szakaszai, valamint az egyre melegebb nyarak okán nagyobb teljesítményű légkondicionálással lesznek ellátva.

A nyolcvan méter hosszú szerelvények harmadik sínről veszik majd fel a 750 voltos egyenáramot, amit a háromfázisú aszinkron vontatómotorok alakítanak át mozgási energiává. Ez akár kilencven kilométer per órás sebesség elérését is lehetővé teszi. A Škoda-vonatokba visszatápláló (regeneratív) fékrendszert és automatikus sebességtartó rendszert (tempomat) is beépítenek. Az utastérben két külön kerekesszékes helyet alakítanak ki. A vonatokat ostravai és pilzeni (Plzeň) üzemeiben építi majd meg a Škoda Group.

Az új metrószerelvények a tervek szerint 2026-ban állhatnak forgalomba a bolgár főváros 1-es, 2-es és 4-es vonalain, támogatva a 4-es vonal Szlivnyica és Obelija közötti szakaszán található új állomás megnyitását, és lehetővé téve a követési gyakoriság növelését a csúcsforgalom egyre nagyobb utasmennyiségének kezelése érdekében – jelenti a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a varsói Škoda-metrószerelvények dizájnja, melyhez hasonlóan lesznek a szófiai vonatok is. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek