A Molé lehet a legnagyobb cseh benzinkúthálózat?

MTI   ·   2012.09.12. 11:36

Toább terjeszkedne Csehországban a Mol magyar kőolajipari társaság, írta az E15 cseh gazdasági napilap szerdán.

A Slovnaftnak, a Mol leányvállalatának jelenleg mintegy 18 százalékos részesedése van a kőolajipari termékek csehországi piacán. A benzinkutak terén a Molnak, miután megvette a Pap Oil több mint 120 üzemanyagtöltő állomását, 4,3 százalékos a részesedése, s ezt szeretné legalább megduplázni.

A Mol csoport azt szeretné, ha kiegyensúlyozottabb lenne az arány a 18 százalékos nagykereskedelmi és a kiskereskedelmi pozíció között, mondta a lapnak Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője.

Molnár szerint középtávon a Mol szeretné megszerezni a csehországi benzinkutak legalább tíz százalékát. Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója és a Mol felső menedzsmentjének tagja tavaly az E15-nek adott interjújában azt állította, hogy a cél a 25 százalékos részesedés megszerzése. Ezzel a Mol a cseh piac első számú szereplője lenne, írja a gazdasági napilap.

Az E15 azt írja, hogy az utóbbi években az OMV, az Agip, illetve a Robin Oil kőolajipari csoportok is jelezték, hogy csehországi jelenlétük csökkentését mérlegelik.

A Molnak viszont konkurenciát jelenthet az orosz Lukoil, amely terjeszkedni kíván a csehországi piacon.

Molnár elmondta: a Mol érdeklődik a cseh Cepro kőolajipari társaság iránt is. Cseh kormánykörök az utóbbi időben többször is jelezték, hogy mérlegelik a Cepro eladását.

Július elején a Pap Oil 124 kútból álló hálózatát szerezte meg a Mol<br />(forrás: flickr.com, deplaqer)

Kapcsolódó hírek