A német államfő vonattal érkezett hivatalos prágai látogatására

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.08.25. 21:00
FWS

Berlinből a 379-es számú EuroCity vonattal érkezett feleségével, az étkezőkocsit is meglátogatta. 

A magasrangú politikusok körében nem mindennapi az, ha valamelyik úti céljukat vonattal közeltik meg, főleg akkor, ha hivatalos állami látogatásról van szó. Németország államfője, Frank-Walter Steinmeir a bevett szokásokat felrúgva, vasúton, méghozzá nem is különvonattal, hanem egy sima menetrend szerinti járattal érkezett Prágába. A háromnapos állami látogatás célja a cseh–német jószomszédsági viszony erősítése. A német államfő az EC 379 Berliner járattal utazott Berlinből Prágába, feleségével (és a kötelező kísérettel) együtt. Az utazás során a JLV által üzemeltetett ČD Restaurant étkezőkocsiba is ellátogatott.

Steinmeir egyébként a hivatalos látogatásaihoz az elnöki különgépet használja, most azonban kivételt tett, talán a készülő Drezda–Prága nagy sebességű vasút szükségességének népszerűsítése érdekében is. Az elnök jól időzített, hiszen kedden még nem tudott volna Berlinből Prágába utazni a német vasutassztrájk miatt. A menetrend szerinti járat egy perces késéssel érkezett meg a cseh fővárosba, a vonaton egyetlen egy plusz kocsi sem volt, csak a mindennapos szerelvény a Cseh Vasutak által kiállított szerelvényből.

Frank-Walter Steinmeier háromnapos hivatalos látogatásra érkezett Csehországba, péntekig marad, amikor Ústí nad Labem városát látogatja meg, ahonnan ugyancsak vonattal, menetrend szerinti járattal utazik vissza Berlinbe. Az utóbbi időben több államfő is vonattal érkezett a cseh fővárosba, így például Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök, vagy az osztrák elnök, Alexander van der Bellen. A cseh sajtó egy kicsit rosszmájúan megjegyzi, hogy arról nincs információjuk, mikor utazott utoljára vonattal egyáltalán Miloš Zeman, cseh államfő.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek