A Newagtól vásárol mozdonyokat a Lotos Kolej

iho/vasút   ·   2019.03.04. 16:15
400px_lotos_kolej_newag_griffin

A nyolcvanmillió złoty, azaz körülbelül 5,9 milliárd forint értékű megállapodást február végén írták alá a felek. A kontraktus értelmében a Newag hét évig felel a mozdonyok karbantartásáért.

A 20,3 méter hosszú, hattengelyes (Co’Co’ tengelyelrendezés) Dragon 2-esek százhúsz kilométer per órás tempóval lesznek használhatóak, tengelynyomásuk húsz tonna. A szilícium-karbid átalakítókkal ellátott mozdonytípus eleget tesz a 2014-es Interoperabilitási Műszaki Specifikációknak (TSI). A típus nem ismeretlen a Lotos Kolejnek: az első generációs Dragonokból öt dolgozik a teherfuvarozó vasúttársaságnál.

A lengyel Lotos Kolej magánvasút öt Newag-mozdonnyal bővíti flottáját. A felvételen szereplő Griffinből kettő érkezik a már meglévő öthöz, a gépeket kiegészítő dízelmotorral is ellátják (kép forrása: Railway Gazette)

Kisebb testvéreik, az E4DCUd gyári sorozatú Griffinek négytengelyesek (Bo’Bo’), azonban 5600 kilowatt teljesítményüknek köszönhetően akár 3200 tonnás szerelvényeket is képesek továbbítani, legnagyobb üzemi sebességük százhatvan kilométer per óra. A Lotos Kolej a már meglévő, 2015 végén vásárolt öt Griffinjéhez hasonlóan az újakba is kért háromszázötven kilowattos kiegészítő dízelmotort („last mile”-rendszer), így azok is képesek lesznek mozogni a villamosítatlan vágányokon is.

Az öt, kettes szintű ETCS vonatbefolyásoló rendszerrel ellátott mozdonyt május végéig kézhez is kapja a vasúttársaság – jelenti a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek