A régió sarkában a RegioShark

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.02.01. 13:25
kiskep_Shark

A lengyel Pesa által gyártott korszerű 844-es sorozatú motorvonatokat 2012 őszétől kezdték forgalomba állítani. Az új motorvonatokat a kerület fő vasútvonalán, a Mariánské Lázně–Cheb–Sokolov–Karlovy Vary–Chomutov–Most szakaszon vetik be a személyvonatokon. De nemcsak itt tűnnek fel a cápák, a 2014-es menetrendben már a régió sarkában is járnak RegioSharkok, azaz a Cheb–Aš město–Hranice v Čechách zsákvonalon, vagy a Cheb–Luby u Chebu vonalon is. Egy vonatpáron a Karlovy Vary–Johanngeorgenstadt szakaszon is feltűnik a széles állkapcsú kékség.

Csehország legnyugatibb csücskében Hranice v Čechách megállóban pózol a Cápa<br>(fotók: České dráhy)

A cseh vasúttársaság a motorvonatok beszerzését részben EU-forrásokból finanszírozta. Egy RegioShark ára 64 millió cseh korona (723 millió forint), ennek negyven százalékát az unió állta. A nyolc új RegioShark beszerzésének köszönhetően a régióban nyolcvanöt százalékra nőtt a modern vonatok aránya. Ez egészen biztos, hogy előbb-utóbb meghozza majd a gyümölcsét, s több utas lesz az egyes járatokon.

Ennyi RegioShark kerül az egyes kerületekbe<br>(A vasúti térkép forrása: ČD)

A Cseh Vasutak összesen harmincegy Pesa-vonatot rendelt csaknem kétmilliárd korona értékben. Az északnyugati régión kívül a plzeňi, zlíni és az Ústí nad Labem-i kerületben is Cápák cirkálnak. A RegioShark maximális sebessége százhúsz kilométer per óra, negyvennégy méter hosszú, az ülőhelyek száma százhúsz; ebből tizenöt lehajtható ülés, kilenc pedig az első osztályú szakaszon van. Összesen kétszáznegyvenen férnek el a vonaton. A WC zárt rendszerű, mozgáskorlátozottak is használhatják, a vonat részben alacsonypadlós, légkondicionált, valamint modern audiovizuális utastájékoztató berendezés és wifi is működik rajta.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek