A szezonra megújult Fenyves és Széplak felső felvételi épülete

iho/vasút   ·   2024.07.04. 08:30
Balatonfenyves, látványterv

Egy állomást és egy vasúti megállóhelyet építettek újjá a dél-balatoni vonalon.

Fél év késsel ugyan, de hivatalosan is átadták rendeltetésének a korszerűsített Balatonfenyves vasútállomást és Balatonszéplak felső megállóhelyet. Mindkét helyszínen átépült a felvételi épület, és megújult az állomási előtér is.

  • Balatonfenyves vasútállomás felvételi épületét még 1974-ben adta át a MÁV az utazóközönségnek. Azóta itt átfogó felújítás nem történt, az utas WC és az épület fűtési rendszere újult meg 1995-ben. Fenyvesen a projekt tartalmazta az állomásépület felújítását és az előtér rekonstrukcióját, az I. vágány mellett akadálymentesített, 55 centiméter magas és 360 méter hosszú peron építését, továbbá az új lépcsőkar kialakítását. Az épületben megújult a belső tér, a gépészeti és a villamossági rendszerek is. Akadálymentesített parkolót és kerékpártárolót is igénybe vehetnek az utasok a felújítás után, és korszerűbb lett az utastájékoztatási rendszer.
  • Balatonszéplak felső vasúti megállóhelyen a meglévő épületet elbontották, és újat húztak fel, kerékpártárolót alakítottak ki, valamint a megállóhelyi előteret is rendezték. Itt az eredeti felvételi épületet még 1937-ben adták át az utazóközönségnek, utolsó részleges felújítására 1981-ben került sor, ekkor épült meg az utas WC. Az épület tetejét az 1980-as években újították fel. Utaspénztár 2003 óta nem működik Széplak felsőn.

A balatonfenyvesi projekt a Homlok Építőipari Kft. generálkivitelezésében, európai uniós pénzeszközök felhasználásával és a magyar állam támogatásával, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program pályázati keretében valósult meg. Balatonszéplak-felső vasúti megállóhely felvételi épület és előtér rekonstrukcióját a Mega-Logistic Zrt. végezte. Balatonfenyves vasútállomás átépítésének költsége tervezetten 1,38 milliárd, Balatonszéplak felső megállóhely megújítása 595 millió forintba került.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek