A szülők fele támogatná az iskolák környékének időszakos lezárását a forgalom elől

iho   ·   2024.09.14. 09:00
AZ ITK Holding iskolabusza

A válaszadók mindössze tizede jelezte azt, hogy iskolabusszal vagy egyéb szervezett szolgáltatás révén teljesen biztonságosan jut el gyermeke a suliba.

A magyar szülők mintegy fele egyetért azzal, hogy a gyermekek nagyobb biztonsága érdekében időszakosan lezárják az iskolák környékét a forgalom elől abban az esetben, ha jól megszervezik ezt az intézkedést – derül ki a Chery Group megbízásából készült felmérésből. 

Másfél millió diák kezdte meg a tanévet szeptember elején Magyarországon, ebben az időszakban különösen fontos, hogy a közlekedők fokozott óvatossággal és figyelemmel közelítsék meg az iskolák környékét. A tanévkezdés ugyanis közlekedési szempontból is kiemelt időszak, egyelőre nagyon kevés helyen történtek érdemi lépések annak érdekében, hogy minél biztonságosabbá tegyék a gyermekek számára az iskolába való eljutást. A kutatás során megkérdezett magyar szülők valamivel több mint fele jelezte, hogy semmilyen próbálkozás, vagy megoldás nincs arra, hogy biztonságosabbá tegyék az iskolába járást. Negyedük ugyanakkor úgy gondolja, hogy igenis szükség lenne ilyen intézkedésekre. A válaszadók 26 százaléka tapasztalta azt, hogy szabályozással igyekeznek biztonságosabbá tenni a bejárást. A megkérdezettek 11 százaléka számolt be arról, hogy a szülők közösen kerestek megoldást, és szintén ilyen arányban vannak azok, akik azt jelezték, hogy iskolabusznak, vagy egyéb szervezett szolgáltatásnak köszönhetően teljesen biztonságosan jár be a gyermekük az oktatási intézménybe.

Rákérdeztek arra is, hogy mennyien vesznek részt olyan kezdeményezésekben, amelyek növelik az iskolába járás biztonságát az intézmény környékén élő gyerekek szempontjból. A válaszok alapján a megkérdezettek mintegy harmada részese ilyen akciónak. A legtöbben, a válaszadók 13 százaléka azt jelezte, hogy egy felnőtt gyalog kíséri a gyerekeket az iskolába, 11 százalék pedig arról számolt be, hogy felnőtt kíséretében, de tömegközlekedéssel mennek suliba a diákok. A megkérdezettek nyolc százaléka számolt be arról, hogy egy szülő autójával több gyereket is elszállít az iskolába. Az, hogy felnőtt kíséretében, kerékpárral menjenek iskolába egyelőre nagyon ritka, a válaszadók mindössze négy százaléka választotta ezt az opciót. A megkérdezettek hatvan százaléka semmilyen, az iskolába történő eljutás biztonságát növelő kezdeményezésben nem vesz részt. 

A megkérdezettek egyharmada a szigorúbb forgalmi korlátozásokat – sebességkorlátozás, várakozási tilalom – látja a legszükségesebbnek a közlekedésbiztonság növeléséhez az iskolák környékén. De viszonylag sokan látnának szívesen több kamerát, illetve hangsúlyosabb rendőri jelenlétet az iskolák környékén, ezeket az intézkedéseket a válaszadók húsz–húsz százaléka tartja a legfontosabbnak. A megkérdezettek ötöde szerint ugyanakkor nincs szükség semmilyen intézkedésre. A felmérés keretében arról is megkérdezték a magyar szülőket, egyetértenek-e azzal, hogy időszakosan, vagy állandóan lezárják a forgalom elől az iskolák környékét. A válaszadók harmada egyik lehetőséget sem támogatja, ugyanakkor 48 százaléka az időszakos lezárást jó megoldásnak gondolja, feltéve, hogy azt jól megszervezik. A megkérdezettek ötöde pedig még ennél is tovább menne, és a teljes lezárást is támogatná abban az esetben, ha a környező utcákban jól megoldják a forgalomirányítást. Az is kiderült, hogy mennyit lennének hajlandóak sétálni a gyermeküket autóval iskolába szállító szülők, ha biztonságos és ingyenes parkolási lehetőség lenne a suli környékén. A megkérdezettek 14 százaléka egyáltalán nem gyalogolna, harmada pedig legfeljebb öt percet szánna erre az idejéből. A válaszadók 29 százaléka öt–tíz percet, negyede pedig akár tíz percnél is többet lenne hajlandó gyalogolni az iskolához gyermekével, ha lenne jó parkolási lehetőség. 

A felmérést a Chery Group megbízásából az Opinio kutatócég végezte el 2024. augusztusban, 1161 fő megkérdezésével. 

(Nyitóképünkön az ITK Holding iskolabusza a gyártó fotóján)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Zöldút Közlekedésbiztonság Környezetvédelem Automobil

A gépkocsik károsanyag-kibocsátását mérik fel az ország négy városában

iho/közút   ·   2024.09.18. 15:00

A szeptember 16-a és 20-a között zajló Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció során végzett mérések célja, hogy átfogó képet adjon a hazánkban forgalomban lévő gépkocsiállomány évenkénti változásáról és a járművek állapotáról, beleértve az átlagéletkort és az erózió mértékét.