A Talgótól vesz vonatokat Egyiptom

iho/vasút   ·   2019.04.13. 12:00
400px_talgo

A napokban bejelentett beruházás értéke körülbelül százötvennyolcmillió euró, vagyis nagyjából ötvenmilliárd forint. A megállapodás a százhuszonhatmillió euró (39,8 milliárd forint) értékű járműbeszerzésen felül a vonatok nyolcévnyi karbantartását is magában foglalja, mely harminckétmillió eurót (nagyjából tízmilliárd forintot) tesz ki. A karbantartáshoz a Talgo egy új egyiptomi leányvállalatot fog létrehozni – számol be az International Railway Journal.

A szaúdi szerelvényekhez hasonló vonatokat vesz Egyiptom a spanyol Talgótól (kép forrása: Railway Gazette)

Az egy dízel-villamos mozdonyból, tizennégy személykocsiból és egy generátorkocsiból álló, százhatvan kilométer per órás üzemi sebességre képes szerelvények az ENR Alexandriát, Kairót és Asszuánt összekötő intercity-vonalán fognak közlekedni. A gyártó Patentes Talgo szerint a vonatok utastere, valamint az egytengelyes kocsik kerékfelfüggesztése hasonló lesz a szaúd-arábiai Mekkát és Medinát összekötő Haramain (Szent Városok) nagysebességű vasútvonalhoz jelenleg épített harminchat szerelvényéhez. A járműveket a forró, sivatagi klímához igazítják: a légkondicionálás szabályozható, az illesztéseket és a réseket pedig védik a homokszemek behatolása ellen.

Mindegyik szerelvény 492 utasnak kínál majd első- és másodosztályú ülőhelyeket, de büférészleg, valamint a mozgáskorlátozottak számára külön tér is lesz az utastérben. Az utazási komfortot fedélzeti wifi, az első osztályú páholyoknál pedig a háttámlába épített LED-kijelzős szórakoztatórendszer fogja növelni.

A beruházást az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) finanszírozza egy még 2016 augusztusában elindított tender által. A végső ajánlatokat 2018 októberében adták be, a hivatalos szerződéskötésre pedig hamarosan sor kerülhet. A járműveket 2021-2022 során szállíthatja a Talgo. Habár az ENR azt javasolta a gyártónak, hogy gyorsítsa fel a szerelvények gyártásának és tesztelésének folyamatát, a Talgo legalább két évet kért ahhoz, hogy járművei megbízható üzemelést tudjanak nyújtani – jelenti a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek