A Transzmasholdingtól vesz motorvonatokat a CPPK

iho/vasút   ·   2019.03.19. 16:15
400px_tmh_ep2d

A felek által idén február és március folyamán aláírt megállapodások alapján a Transzmasholding (TMH) összesen 231 kocsinyi szerelvényt épít meg Gyemikiben található üzemében. A beruházást a Sberbank Leasing hiteléből finanszírozzák.

A tizenegykocsis EP2D-sorozatú vonatok közül tizennyolc magaspadlós kialakítású lesz a magasperonos állomások miatt, három szerelvényt pedig lenyíló lépcsővel látnak el, hogy a magas- és alacsonyperonok mellett is lehessen majd használni. A vonatok passzív biztonsági ütközésvédelmi rendszerük által eleget fognak tenni a nemzetközi személyszállítási biztonsági előírásoknak. A járművek klímaberendezését légtisztítással is ellátják, az utastérbe korszerű utastájékoztatási rendszert, valamint az álló utasok számára kapaszkodókat telepítenek. A kerékpárosok is több bringatartó helyet találhatnak.

A CPPK újabb huszonegy tizenegy kocsis EP2D szerelvényt vásárol a Transzmasholdingtól (fotó: TMH)

Az EP2D szerelvények akadálymentesek, a két szélső egységen kerekesszék-rögzítők állnak rendelkezésre, a feliratokat pedig Braille-írással is feltüntetik. A magaspadlós vonatokon kigördülő rámpán keresztül juthatnak fel a járműre a kerekesszékkel élők, az alacsony peronokhoz szabottakon kerekesszék-emelők lesznek.

A vonatok korszerű műszaki megoldásaiknak köszönhetően sokkal alacsonyabb költségek mellett üzemeltetheti majd azokat a CPPK: a harmincéves tervezett élettartamra vetítve a régebbi orosz szerelvényekhez képest húsz–ötven százalékkal kevesebbet kell majd költeni rájuk.

A CPPK 2016 óta hatvan EP2D-t szerzett be, ezek közül húszat 2018-ban vásároltak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek