A vasút biztonsága fontosabb a versenynél

MTI   ·   2012.10.09. 14:30

Az Európai Közlekedési Szakszervezet (ETF) felhívására szervezett akciónap a vasutak biztonságára hívta fel a figyelmet. Az ETF aktív és integrált közlekedéspolitikát követel, amely támogatja a fenntartható közlekedést és mobilitást, a szükséges beruházások véghezvitelét, valamint a versennyel szemben bátorítja az együttműködést a különféle közlekedési módok között – tolmácsolta az európai szakszervezet véleményét Papp Zoltán.

A VSZ elnöke a Keleti pályaudvaron elmondta: azzal, hogy a MÁV-on belül létrejöttek a különböző társaságok, érezhetővé vált, hogy azok gazdasági hasznot kívánnak elérni a másik kárára, miközben a szolgáltatás színvonala nem emelkedett, nem lett gyorsabb és olcsóbb a vasúti közlekedés. A szakszervezet szerint az infrastruktúrának az állam kezében kell maradnia, a vasúti pálya karbantartására minden évben a központi költségvetésből kell a forrásokat biztosítani.

A személyszállítás liberalizációját a VSZ veszélyesnek tartja, mivel a határokon átnyúló személyszállítás, a különböző technikai felszereltségű szerelvények, a személyzet és a szakmai nyelvismeret hiánya kockázatot jelent – közölte az elnök.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Projektvégi pont a hegyesi oldalban, holmi zavartatással

T. Hámori Ferenc   ·   2023.12.10. 14:35

Ma hajnalban – némi kivétellel – ismét mennyiségi korlátozás nélkül elindultak a vonatok hazánk egyik legfontosabb, 1-es számú Budapest–Hegyeshalom–Rajka vasúti fővonalán. Megnéztük, milyen három hónap elteltével ismét vonatozni az ÉKM szerelemprojekt Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán. Vörös Attila képriportja.