A vasútvillamosítás fontos lépés Európa kőolajtól való függetlenedése érdekében

iho/vasút   ·   2022.03.21. 12:00
rendezopalyaudvar

Az orosz–ukrán háború okán ismét a közbeszéd tárgyává vált az európai energiapolitika. A német közlekedési szövetségek szerint a vasút csökkenthetné Európa függőségét a kőolajbeszállítóktól és a fosszilis tüzelőanyagoktól.

A német Allianz pro Schiene és Verband Deutscher Verkehrsunternehmen (VDV) közlekedési szövetségek kihangsúlyozzák, hogy a gyorsabb döntések a villamosítási projektekkel kapcsolatban kulcsfontosságúak a környezetvédelmi célok eléréséhez, valamint Európának az olyan üzemanyag-beszállító országoktól való függőségének csökkentéséhez, mint például Oroszország.

Az Allianz pro Schiene vezérigazgatója, Dirk Flege szerint a villamosításhoz viszont nem csak pénz kell. A szakember úgy véli, a német szövetségi kormánynak jelentős mértékben fel kell gyorsítania a vasúthálózat villamosítását a kitűzött célok eléréséhez, nevezetesen hogy 2030-ra az összesen 33 ezer 400 kilométert kitevő német vasúthálózat 75 százalékán villamos betáplálás üzemeljen – ez az arány jelenleg bő 61 százalék. Az elmúlt évek során évente átlagosan mindössze 65 kilométernyi pálya felett épült ki a felsővezeték, az Allianz pro Schiene számításai alapján viszont évente ötszáz(!) kilométeren kellene villamosítani a 2030-ra kitűzött cél realizálásához.

Dirk Flege elmondta, a villamosítás kiépítésének felgyorsítása nemcsak a klímavédelem miatt lenne fontos: az Ukrajnában dúló háború egyértelművé tette, hogy csökkenteni kell az energiapolitikai függőségeket. A vasútra való átállás kulcsszerepet játszik a közlekedési ágazatban, mivel a vasúti szállítás öt és félszer kevesebb energiát használ fel, mint a közúti szállítás. Bővíteni kell a vasúthálózat kapacitását, hogy a jövőben még több árut lehessen a sínekre terelni. Több vonal gyors villamosítása azért is lenne kritikus fontosságú, mert rugalmasabbá, ezzel hatékonyabbá tenné a vasúthálózatot – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció, kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek