A világon az elsők között: a Gebrüder Weiss megkezdte első hidrogénüzemű teherautójának tesztelését

iho/zöldút   ·   2021.02.03. 20:30
01_hidrogencellas_gw_teherauto

Jelentősen csökkentette ökológiai lábnyomát a magyar kft.

Hidrogéntüzelőanyag-cellás teherautóval bővítette flottáját a Gebrüder Weiss. A vállalat új Hyundai XCIENT hidrogén tüzelőanyag-cellás teherautója dízel helyett úgynevezett zöld hidrogénnel működik. Egyetlen ilyen jármű évente mintegy 80 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss ügyvezetője ebből az alkalomból felhívta a figyelmet arra, hogy

„a logisztikai szektor a gyártókkal együtt keresi a járművek üzemeltetésének alternatív módjait. A Gebrüder Weiss büszke arra, hogy a világon az elsők között teszteli az új típusú járműveket. Úgy tekintünk a hidrogéncellás teherautóra, mint a meglévő meghajtási technológiák életképes alternatívájára és amint kiépül a megfelelő sűrűségű töltőinfrastruktúra, szándékunkban áll ugyanezt használni Ausztriában és Németország déli részén is a jövőben”.

A hidrogén tüzelőanyag-cellás teherautó mintegy 25 tonna áru szállítására és egy töltéssel 600 kilométer megtételére képes (fotó: Gebrüder Weiss/Stefan Peter)

Az anyavállalathoz hasonlóan a dunaharaszti székhelyű Gebrüder Weiss Szállítmányozási és Logisztikai Kft. is dinamikusan csökkenti ökológiai lábnyomát. 2021 elejére gyakorlatilag teljesen lecserélte a nemzetközi kamionflotta vontatóit EURO VI környezetvédelmi besorolású járművekre. A magyarországi házhoz szállítási szolgáltatás területén megkezdte működését az első gázüzemű (CNG) meghajtású teherautó. A több mint 110 egységből álló targoncapark teljes egészében nulla emissziós elektromos meghajtással működik. A bevezetett útvonaloptimalizáló szoftver segítségével belföldi úticélok eléréséhez éves szinten tíz százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást. Szén-dioxid-kalkulátora segítségével ki lehet számolni minden küldemény környezetterhelését, aminek alapján a megbízók választhatnak a logisztikai modalitások között.

Nyitóképünkön: a hidrogéntüzelőanyag-cellás teherautó átadása Svájcban, Rothenburgban. Balról: Marc Freymüller, a Hyundai Hydrogen Mobility AG ügyvezetője, Peter Waldenberger, a Gebrüder Weiss vállalati adminisztratív támogatásának (Corporate Administrative Support) vezetője és Oskar Kramer, a Gebrüder Weiss Country Menedzsere, Svájc (fotó: Gebrüder Weiss/Stefan Peter)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek